Slovenija
21 ogledov

Novo divje odlagališče?

1/8
Žurnal24 main
Na območju Vrhnike nastaja novo črno odlagališče, zatrjujejo pri Alpe Adria Green. Odpadni material gre v kraško jamo, ki je povezana z izvirom Ljubljanice.

Na mednarodno društvo za zaščito okolja in narave se je konec oktobra obrnil občan z območja Vrhnike. Obvestil jih je, da so začeli zasipavati kraško jamo v bližini njegovega doma z odpadnim materialom. „Jama je po naših predvidevanjih povezana z izvirom Ljubljanice, ki je približno tri kilometre oddaljen od te lokacije,“ pravijo na Alpe Adria Green (AAG).

Brez odgovora
Občan je tudi podal prijavo na inšpektorat za okolje in prostor, ki pa mu do danes še ni odgovoril.

Odpadni material prevažajo iz vojašnice
Ekološka patrulja AAG je na območju Vrhnika – Zaplana ugotovila, da zaradi nelegalnega dovoza odpadnega materiala nastaja črno odlagališče odpadkov.

 

Predstavniki AAG so odšli na odlagališče in ugotovili, da dva tovornjaka zasipavata kraško jamo in parcelo. Med odpadnim materialom so po njihovih podatkih gradbeni ostanki, plastika, smeti in sumljive primesi. Odpadke so vozili iz zgornje vojašnice na Vrhniki. „Od 27.10 do 30.10 sta tovornjaka opravila cca 60 voženj, kar pomeni da sta navozila cca 700 m3 materiala,“ ugotavljajo pri organizaciji.

Odvzeli so vzorce sumljivih snovi in jih poslali na analizo partnerski organizaciji v Kanado, saj, kot pravijo, slovenskim analizam ne verjamejo več.

Po naročilu občine?
Pri AAG menijo, da gre za naročilo občinskih služb, da nekomu pripravijo parcelo, ki bo primerna za postavitev stanovanjskega objekta. „Na območju Strminice se je v preteklosti to že dogajalo, saj so z blagoslovom inšpekcijskih služb tam zgradili cesto, ki ne obstaja v nobenem prostorskem aktu, čez privatno ozemlje. Ko so krajani to prijavili inšpekcijski službi, je inšpekcija ukrepala tako, da je eni družini pregledala greznico, ki je zgrajena po predpisih, sporno cesto pa je pustila pri miru!“ še opozarjajo na AAG.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.