Slovenija
9184 ogledov

Novo glede dviga minimalne plače

denar bankovci Profimedia
Minister za delo Luka Mesec je napovedal, da se bo minimalna plača zvišala vsaj skladno z zakonsko določenim minimumom. Kakšen bo dvig, naj bi bilo znano v začetku decembra.

Pri zvišanju minimalne plače bosta upoštevana dva kriterija - tako minimalni življenjski stroški kot letna stopnja inflacije v decembru, ki bo znana 15. januarja, je na novinarski konferenci po seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) danes v Ljubljani dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Luka Mesec | Avtor: Flickr Flickr
Povedal je, da sta sindikalna in delodajalska stran precej narazen, kar se tiče višine zvišanja, je pa zatrdil, da bo pri določitvi višine upošteval oba preostala socialna partnerja.

Višina bo določena v januarju, in to v enem koraku. Medtem ko so minimalni življenjski stroški že izračunani, pa še ni znano, kakšna bo prihodnje leto ureditev glede dohodnine, tudi višina inflacije, ki se upošteva, bo znana 15. januarja. Kljub temu minister pričakuje, da bo lahko okviren znesek minimalne plače sporočil v začetku decembra.

Predlog sindikatov

Sindikalna stran vztraja pri stališču, da bi bilo treba minimalno plačo zvišati v dveh korakih - v prvem, ki bi ga izvedli takoj, bi jo uskladili z zakonskih določilom, da mora za vsaj 20 odstotkov presegati ugotovljene minimalne življenjske stroške, v drugem, januarja, pa bi jo uskladili še z letno stopnjo inflacije v decembru, kar prav tako določa zakon.

Danes so dodatno še predlagali, kot je povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, da bi se upoštevala tudi možnost iz zakona, da se lahko minimalna plača zviša tudi za več kot 20 odstotkov minimalnih življenjskih stroškov, in sicer ob upoštevanju stanja v gospodarstvu, stanja na trgu dela, zvišanje cen življenjskih potrebščin.

Sindikati pričakujejo, da bo nova višina minimalne plače med 870 in 900 evrov neto. Letos določena je pri nekaj več kot 778 evrih neto. Predsednik sindikalne centrale Pergam Jakob Počivavšek je dejal, da bi bil dvig v dveh korakih najbolj pregleden.

Delodajalci za zdaj zadržani

Delodajalci na drugi strani niso želeli govoriti o tem, kakšno naj bo zvišanje. Kot je dejal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tibor Šimonka, podpirajo enkratno uskladitev minimalne plače v januarju, in to z višino letne stopnje inflacije.

"Ne bežimo od tega, da je treba reagirati na rast življenjskih stroškov in stiske ljudi in naših zaposlenih. Veliko podjetij je že med letom k temu pristopilo z različnimi draginjskimi dodatki, kar pomeni, da se tega zavedamo, in bomo tudi v prihodnje tako reagirali," je povedal.

Priznal je sicer, da so letošnji poslovni rezultati podjetij, predvsem v prvem polletju, zelo dobri, a opozoril, da "recesija trka na vrata". Opozoril je tudi na to, da je razlika med povprečno in minimalno plačo v Sloveniji glede na ostale države zelo majhna.

Počivavšek se je s slednjim strinjal in poudaril, da bodo morali veliko postoriti za to, da se bodo zvišale tudi ostale plače v Sloveniji.

Subvencionirano čakanje na delo in skrajšani delovni čas

ESS se je danes seznanil tudi z izhodišči za shemi subvencioniranja čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa.

Mesec je povedal, da bodo razpravo na ESS nadaljevali naslednji teden. Vlada bo po njegovih besedah do 30. novembra sprejela paket ukrepov za podjetja in določene javne zavode, izhodišča za katere je sprejela v četrtek in katerih del bosta ti shemi, nato pa se bodo na ESS 2. decembra o shemah "temeljito pogovorili".

Šimonka je pozval, naj se shemi čim prej sprejmeta, saj da je stanje v gospodarstvu vse slabše. Dokler ne bodo imeli konkretnega gradiva, se do tega ne nameravajo opredeljevati.

Počivavšek je dejal, da je pomembno, da se v zaostrenih razmerah reagira tudi s tovrstnimi shemami, ki so se tudi v covidni krizi izkazale kot učinkovite pri preprečevanju izgube delovnih mest. Nekateri pomembni elementi shem še niso znani, je pa Počivavšek kot pomembno označil napoved, da bodo vključene tudi varovalke glede odpuščanja v času prejemanja pomoči in v določenem obdobju po tem, glede opravljanja nadur in glede višine nadomestila, ki naj ne bi bilo nižje od minimalne plače. Pri vključitvi teh varovalk bodo vztrajali v okviru usklajevanj na ESS, je napovedal.

Robert Golob Slovenija Golob: Zdaj je pravi čas Robert Golob Slovenija Na kongresu Gibanja Svoboda o združitvi z LMŠ in SAB
Komentarjev 10
  • Ivo 21:30 18.november 2022.

    In spet bodo naj... samozaposleni! Ne spomnim se več kdo je imel pred časom poln gob.c prekarstva in odvisnih samozaposlenih ipd.?

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:30 18.november 2022.

    No takole bom rekel, na mojem delovnem mestu se zahteva 5 stopnja izobrazbe. In ker se minimalna plača vsako leto povečuje ,zdaj delam za pičlih 100€ več kot za osnovna enostavna dela v proizvodnji. Enostavno bom zahteval degradacijo ,in grem ...prikaži večm za 100 € delat manj brez vsake odgovornosti in grem domov iz službe z bistro glavo in spocitimi možgani. Sindikati delajo le za minimalno plačo za ostale jijm je malo mar.

  • desyncx 18:11 18.november 2022.

    Kaj ti pomaga tak dvig plače. Veliko zaposlenih ima v pogodbah o zaposlitvah plače, ki so določene v kolektivnih pogodbah. Na koncu se bo tem delavcem samo zmanjšala razlika do minimalne plače. Plače v kolektivnih pogodbah se pa že marsikje ...prikaži večikje niso spremenile že od leta 2007. Ta Mesečnik pa ZSSS mečeta samo pesek zaposlenm v oči. Za kabala Mesečnika in Jerkičko je nekaj čisto normalno, da imajo ljudje pogodbe 700€ bruto.