Slovenija
12696 ogledov

Novo glede nesreče na Vrhniki. Znano, kako hudo sta poškodovana dva delavca.

Eksplozija na Vrhniki Žurnal24 (bralka)
Več podrobnosti današnje eksplozije na Vrhniki.

Vzrok eksplozij in požara v podjetju Hamex na Vrhniki še ni znan, so popoldne sporočili pristojni. Nesreča je terjala življenje enega delavca, druga dva pa sta huje poškodovana. Njuno življenje je ogroženo, so povedali v UKC Ljubljana, kamor so ju prepeljali na zdravljenje. V času eksplozije drugih oseb ni bilo na območju podjetja.

Oba bolnika sta močno opečena po koži in dihalih, eden pa je poleg tega utrpel še t. i. blast poškodbo trebuha in medenice.

Požar je pogašen, na kraju pa ostaja gasilska straža, je v popoldanski izjavi za medije povedal vodja intervencije z Gasilske brigade Ljubljana Tomaž Ažbe. Pri gašenju so si gasilci pomagali tudi z dronoma, s katerima so naredili sliko terena in pregledovali morebitna žarišča.

Podrobnosti eksplozije

Do eksplozije okoli 11.30 je prišlo v proizvodnih prostorih, požar pa se je razširil tudi na skladišče. Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite občine Vrhnika Peter Rodič je dejal, da so deli kompleksa manj poškodovani in po pregledu niso zaznali nevarnosti.

Ker se podjetje ukvarja s pirotehničnimi izdelki in pri tem uporablja različne kemikalije, so ob začetku intervencije morali oceniti, kaj lahko gasijo z vodo, kje pa morajo uporabiti druga gasilna sredstva. Skladišče, kjer so bile spravljene surovine, med njimi smodnik, so gasili s prahom, porabili so ga okoli 200 kilogramov, kar je po Ažbetovih besedah "zajetna količina". Za gašenje ostalih prostorov so uporabili vodo.

Zatrdil je še, da ni nevarnosti, da bi delci, ki so odtekali z gasilno vodo, ogrožali okolje. Prav tako se je že znižala koncentracija prašnih delcev. "Vrednost na samem žarišču je bila po eni uri že pod mejo in ni presegala večjih vrednosti," je dejal Rodič. Gibanje na območju Vrhnike je tako varno in za prebivalce ni nevarnosti, je še zatrdil.

Vzrok še ni znan

Kraj nesreče so gasili pripadniki Gasilske zveze Vrhnika in Gasilske brigade Ljubljana. Komandir policijske postaje Vrhnika Vladimir Adam je občane in ostale pozval, da se območju požara ne približujejo, saj še vedno poteka ogled, udeležili sta se ga tudi preiskovalna sodnica in dežurna državna tožilka. Kot je dejal, o vzroku za nesreče trenutno še ne morejo govoriti.

Vrhniški župan Daniel Cukjati je svojcem žrtve izrekel sožalje, poškodovanim pa zaželel čim boljše okrevanje. Na novinarsko vprašanje, ali bo občina proti podjetju ukrepala, pa je dejal, da za to ni pristojna občina, ampak so najprej pristojne inšpekcije, da ugotovijo, ali je prišlo do malomarnosti, napake oziroma drugega vzroka za nesrečo.

Sožalje je svojcem izrekel tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ob tem pa se je za hiter in učinkovit odziv zahvalil gasilcem, policiji, občini in civilni zaščiti. Zagotovil je, da bo vlada poskušala pomagati vsem naštetim organom ter prebivalkam in prebivalcem Vrhnike.

"Ko bodo znani vzroki nesreče, pa bomo tudi ukrepali na politični ravni s popravljanjem zakonskih aktov, pravilnikov, da do takih katastrof, kot smo jo videli danes, ne bo več prihajalo," je povedal Mesec.

Eksplozija na Vrhniki Slovenija Novo glede eksplozije na Vrhniki: Ena oseba umrla, dve huje ranjeni Eksplozija na Vrhniki Slovenija Na Vrhniki odjeknili dve eksploziji, nad mestom gost, bel dim

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 52
  • rd2dmk2 23:00 17.februar 2023.

    mene pa nekaj drugega moti, spet so umirali delavci, tako kot v melaminu. je kdo do danes slišal kaj je bil razlog melamina. se bi tu kdaj zvedelo kaj bi bil pravi vzrok ? ne pozabit da danes delavec mora ...prikaži večora delat doker ne pade v grob. se še spomnite začetka covida, kako se je vse pošiljalo v bolniško in domov pa ne zard zdravja-ampak dobička, potem na koncu pa, ah saj ni nič vsi na šiht. kdaj gre ali upa danes delavec ostat doma zaradi težav z zdravjem. delavec, ne nek pisunček.

  • Željko 18:18 17.februar 2023.

    Bravo vsem skupaj in vse dobro

  • Željko 18:18 17.februar 2023.

    Bravo vsem skupaj in srečno