Slovenija
2255 ogledov

Novo glede slovenske zastave v Kijevu

Boštjan Lesjak Kijev slovenska zastava Twitter
V vmesnem času so ukrajinski varnostni organi okrepili varovanje ulice, na kateri so poleg slovenskega še druga veleposlaništva, zato je danes začasni odpravnik poslov vrnil slovensko zastavo na drog pred stavbo veleposlaništva, kjer bo tudi ostala.

Ukrajinski varnostni organi so v Kijevu okrepili varovanje ulice, na kateri so poleg slovenskega še druga veleposlaništva, zato je danes začasni odpravnik poslov Boštjan Lesjak vrnil slovensko zastavo na drog pred stavbo veleposlaništva, kjer bo tudi ostala, so danes za STA sporočili z zunanjega ministrstva.

Kot smo poročali, je slovenski odpravnik poslov,  ki je pred dnevi prispel v ukrajinsko prestolnico, moral po dveh dneh sneti slovensko zastavo.

Boštjan Lesjak Kijev slovenska zastava Sneli našo zastavo Svet Šarec: To je kar velika blamaža

Kot izhaja iz odgovora MZZ na vprašanja STA, je bila slovenska zastava zaradi podobnosti z rusko z droga pred veleposlaništvom v Kijevu najprej umaknjena s strani ukrajinskih organov. Potem ko jo je ob prihodu v Kijev spet dvignil začasni odpravnik poslov Boštjan Lesjak, pa jo je ta, kot je v sredo pojasnil na TV Slovenija, moral po dveh dneh sneti, ker je "preveč podobna ruski".

Na MZZ so pojasnili, da je slovenski veleposlanik v Ukrajini Tomaž Mencin ob evakuaciji osebja veleposlaništva 25. februarja zastavo Slovenije in zastavo EU pred stavbo veleposlaništva pustil na drogu.

V ponedeljek, 21. marca - torej šest dni po obisku premierjev Slovenije, Poljske in Češke, Janeza Janše, Mateusza Morawieckega in Petra Fiale v Kijevu - pa je bila slovenska zastava iz varnostnih razlogov s strani ukrajinskih organov umaknjena, medtem ko je zastava EU ostala na drogu, so sporočili z MZZ.

Začasni odpravnik poslov Boštjan Lesjak je ob prihodu v Kijev 27. marca kot simbolno gesto ponovnega odprtja veleposlaništva Slovenije v ukrajinski prestolnici slovensko zastavo spet dvignil. Vendar so ukrajinske varnostne službe in policija, ki skrbi za varnost območja, veleposlaništvo zaprosila, da se iz varnostnih razlogov slovenska zastava začasno umakne, "saj bi lahko zaradi podobnosti z rusko zastavo spodbudila neželene incidente".

"V vmesnem času so ukrajinski varnostni organi okrepili varovanje ulice, na kateri so poleg slovenskega še druga veleposlaništva, zato je danes začasni odpravnik poslov vrnil slovensko zastavo na drog pred stavbo veleposlaništva, kjer bo tudi ostala," so še sporočili in dodali, da je veleposlaništvo v Ukrajini "dolžno upoštevati navodila tamkajšnjih varnostnih organov in poskrbeti za varnost zaposlenih na slovenskem predstavništvu".

Da je moral po dveh dneh sneti slovensko zastavo pred vhodom v poslopje slovenskega veleposlaništva, ker je podobna ruski, je v sredo za TV Slovenija pojasnil Lesjak sam. "Ko smo prišli v Kijev, je bilo kar vetrovno, in ko smo s ponosom dvignili nazaj slovensko in evropsko zastavo, sta lepo plapolali v vetru," je povedal v pogovoru za TV Slovenija. A ko je veter po dveh dneh pojenjal, sta se zastavi spustili ob drog, pri čemer naj bi slovenska zastava po Lesjakovih besedah spominjala na rusko.

Kot je pojasnil, so do njega prišli pripadniki nacionalne garde in kasneje še policije ter ga prosili, če bi lahko "začasno slovensko zastavo sneli, ker je preveč podobna ruski".

 
Komentarjev 12
 • radovednica 08:10 01.april 2022.

  A tale pijanček je naš vojak? Madona imamo pa res sposobno vojsko.

 • Avatar Syn
  Syn 18:04 31.marec 2022.

  Pripadniki nacionalne garde za dejansko AZOV neonacisti. In s temi gnoji imamo posla?? Res smo podn od podna.

 • malarin 17:13 31.marec 2022.

  Še en razlog več, da se napravi nova slovenska zastava ! ! ! Kje ste slovenska avantgarda ? ? ?