Slovenija
3579 ogledov

Novo glede upora dijakov iz Zagorja, ki nasprotujejo maskam v šoli

Dijaki v srednji šoli
Dijaki se še vedno izobražujejo od doma.

Upravno sodišče je zavrnilo tožbo, ki jo je proti Srednji šoli Zagorje ob Savi vložila skupina dijakov, ki so se v začetku oktobra uprli nošenju zaščitnih mask med poukom, je potrdila ravnateljica šole Aljaša Urbanija. Nekaj dijakov 4. letnika se je maskam v šoli uprlo v začetku oktobra, od sodišča so zahtevali začasno odredbo, po kateri lahko pouk obiskovali brez mask. 
Kot je povedala Urbanija, naj bi se dijaki na odločitev sodišča pritožili. 

Za dijake organiziran pouk na daljavo

Pod upravni spor se je podpisalo 11 dijakov 4. letnika poklicno-tehniškega izobraževanja, ki so se v začetku oktobra pri pouku sneli maske in zahtevali, da so pri pouku prisotni brez mask. Pred šolo pa jim je podporo izrazila skupina okoli 100 ljudi. Vse dijake Srednje šole Zagorje so nato poslali domov. V šolo so se vrnili dijaki, ki upoštevajo zahtevo po nošenju mask, za dijake, ki temu nasprotujejo pa je šola organizirala izobraževanje od doma. 

Vrhovno sodišče je odločalo le o globah

Kot je pojasnila ravnateljica, se nobeden od podpisnih dijakov ni vrnil k pouku v živo, pač pa se dijaki, ki zavračajo nošnjo mask, še naprej izobražujejo od doma. 
Ravnateljica podarja, da se sistem uporabe zaščitnih mask v šolah ni spremenil niti po odločitvi vrhovnega sodišča, ki je ugotovilo, da za globe za neuporabo mask, ni pravne podlage. Glede tega so šole prejele tudi okrožnico ministrstva za izobraževanje, kjer je pojasnjeno, da se vrhovno sodišče ni ukvarjalo s samim ukrepom nošnje mask v zaprtih prostorih pač pa zgolj s pravno podlago za globe. 

Dijaška organizacija jih ni podprla

Enajstim dijakom četrtega letnika se ni pridružil noben od dijakov iz drugih letnikov, je potrdila Urbanija. Prav tako dijakov ni podprla dijaška organizacija šole.
S prihodnjim tednom dijaki 4. letnika poklicno-tehniškega izobraževanja sicer odhajajo na prakso v podjetja, kjer je poleg nošnje mask zahtevano tudi izpolnjevanje pogoja PCT. 

 

 

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 21:17 15.oktober 2021.

    ok.. otroci med poukom nosijo masko, ko pride čas malice , malico prinesejo v razred in jo implicirajo venozno kot infuzijo al kaj ? ja snamejo maske in jo pojedo.po novem se malica izvaja tudi v jedlilnici, kar nekako pomeni ...prikaži več da je vsa šola na kupu, ker grem stavit da nimajo sistema hitrega prezračevanja niti hitrga razkuževanja miz. maske so pa tak al tak problem zase. pred letom je bila taka gonja, kako menati maske na par ur, dons pa.. če bi to šlo, starši niti za otrokove maske ne zaslužjo.

  • MK 13:30 15.oktober 2021.

    fuknt iz šole. če so že zdaj tako občutljivi kako bodo 8 ur delali na šihtu? srednja šola ni obvezna

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 12:10 15.oktober 2021.

    Ja, ja, vlažne maske, ki jih nosijo celih 6-8 ur so pa res koristne ne? Če že, bi jih morali menjat na dve uri, torej bi vsak rabil cca. 15 mask na teden. Šole so zdaj imele že 2 leti ...prikaži več časa, da si uredijo prezračevanje. Pa očitno niso nič delali čez poletje in se znašajo nad dijaki, ki za povrhu niso niti ogrožena skupina.