Slovenija
19 ogledov

Novo ime mariborskega letališča

žerjav bobo Žurnal24 main
Prometni minister Radovan Žerjav je bil slavnostni govornik ob preimenovanju letališča pri Mariboru.

Aerodrom Maribor bo od danes naprej znan kot Letališče Edvarda Rusjana. V sklopu mednarodnega letalskega mitinga so namreč slovesno odkrili ploščo z novim imenom, ki sta ga predlagala državljanSilvo Škornik in družba Aerodrom Maribor, ki upravlja s tamkajšnjo infrastrukturo. Slavnostni govornik na prireditvi je bil prometni minister Radovan Žerjav, ki je v svojem govoru omenil pomembnost Edvarda Rusjana za slovensko zgodovino, dotaknil pa se je tudi tragičnega dogodka iz leta 1981, ko je v stmoglavljenju letala na Korziki umrlo 180 potnikov.

Žerjav je v svojem govoru veliko časa namenil tudi trenutnim težavam letališča. Izpostavil je problem vedno višjih cen goriva na mariborskem letališču, ki predstavljajo velik problem za njegov razvoj. Te naj bi bile namreč glavni razlog za izogibanje tujih letalskih prevoznikov.

V govoru je tudi povedal, da se je pred kratkim seznanil z načrti za gradnjo novega potniškega terminala, a za datum začetka in konca gradnje še ni izvedel. Kljub temu pa je zatrdil, da je po njegovem mnenju Letališče Edvarda Rusjana popolnoma enakovredno Letališču Jožeta Pučnika.

Ta mesec je potekla koncesija sedanjemu upravljavcu letališča, družbi Aerodrom Maribor, ki je sicer v lasti Preventa. Ta je bila sicer začasno podaljšana, a po ministrovih besedah to ni rešitev problema. "Potrebna sta dolgoročna pogodba in stabilno poslovanje, saj se le tako lahko gradi kakovost letališča," je povedal Žerjav. Pri tem je po njegovem mnenju pomembno tudi to, da nacionalni slovenski letalski prevoznik končno začne čim prej leteti tudi iz Maribora.

Slavnostnega odkritja so se udeležili tudi evropski poslanec Alojz Peterle, župani okoliških občin, načelnik generalštaba SV Albin Gutman in Rusjanova nečakinja Gracija Rusjan. Obiskovalce pa je pozdravil tudi direktor letališča Matjaž Sonc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.