Slovenija
485 ogledov

Novo na cestah: zvočni odvračalniki in svetlobni odsevniki

Odsevniki za živali LZS
Letos jih bodo namestili na 414 problematičnih odsekih.

Direkcija RS za infrastrukturo, ki z upravljavci lovišč in Lovsko zvezo Slovenije vrsto let vlaga velike napore za zmanjšanje števila trkov vozil z divjadjo, bo na najbolj problematičnih odsekih državnih cestah namestila zvočna in svetlobna odvračala za divjad.

Kot so sporočili iz direkcije, so lani za namestitev zvočnih in svetlobnih (modrih) odvračal za divjad sklenili pogodbo z vodilnim partnerjem Visoko šolo za varstvo okolja, partnerjem Gozdarskim inštitutom Slovenije ter podizvajalcema, podjetjema Cervus in Koblar.

Letos jih bodo namestili na 414 odsekih

Pogodba je vredna nekaj več kot 430.000 evrov in je sklenjena za obdobje treh let. Letos bodo namestili zvočne odvračalne naprave in modre svetlobne odsevnike na 414 problematičnih odsekih državnih cest, in sicer v 169 loviščih oz. v skupni dolžini preko 360 kilometrov.

Nesreča z jelenom Slovenija Masaker divjadi z modrimi odsevniki uspeli zmanjšati za polovico

"S tem se bo na območju celotne Slovenije bistveno zmanjšala problematika trkov z divjadjo in povečala cestno-prometna varnost," so poudarili na direkciji in dodali, da se bo nameščanje odvračal uradno začelo s četrtkovim srečanjem predstavnikov naročnika, izvajalcev in upravljavcev lovišč kot končnih uporabnikov.

Število trkov narašča povsod po svetu

Število trkov z velikimi kopenskimi vretenčarji, zlasti prostoživečimi parkljarji in zvermi, v zadnjih desetletjih po pojasnilih direkcije narašča povsod po svetu, kar je posledica intenzivnega širjenja cestnega omrežja, povečanja gostote prometa, vedno večjih hitrosti vožnje, večanja številčnosti in razširjenosti živalskih populacij ter vedno večjega nemira v naravnem okolju.

Samo prostoživečih parkljarjev oz. kopitarjev v Sloveniji na cestah letno, registrirano, pod kolesi konča med 4900 in 6800, na železnicah pa med 170 in 250.

Nesreča z jelenom Slovenija Modri odsevniki za manj masakra na cesti

Na cestah je v obdobju od leta 2010 do leta 2018 po podatkih lovskih organizacij življenje izgubilo 46.933 osebkov srnjadi, 1329 jelenjadi, 935 divjih prašičev, 71 damjakov, 48 gamsov, 22 muflonov, 65 medvedov, 34 šakalov in 14 volkov.

Pod kolesi konča do 20 srnjadi na dan

Čeprav vsak dan v povprečju še vedno pod kolesi konča med 15 in 20 osebkov srnjadi, se število povožene srnjadi od leta 2010 stalno zmanjšuje. To je med drugim posledica odvračalnih ukrepov, ki jih v zadnjih letih izvaja direkcija v sodelovanju z raziskovalnimi institucijami in lovsko organizacijo.

"Trki z naštetimi vrstami zmanjšujejo cestnoprometno varnost, povzročajo veliko gospodarsko škodo, so pomemben dejavnik smrtnosti živalskih populacij in grožnja za dolgoživost ogroženih vrst. Zato si Direkcija RS za infrastrukturo in upravljavci lovišč prizadevajo, da bi se število povoženih živali zmanjšalo," so še navedli na direkciji.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.