Slovenija
8998 ogledov

Neverjetno, kaj so si privoščili na NIJZ: "Oblast nas ima za popolne bedake"

NIJZ Saša Despot
To počnejo v vaše dobro, trdijo.

Na spletnem portalu zVEM je prišlo do spremembe, poročajo novinarji Financ, in sicer pacient ne more več takoj odpreti svojega mikrobiološkega ali histopatološkega izvida, ko ga izvajalec naloži v sistem.

Pacienti se na portal zVEM vpišejo s kvalificiranim potrdilom ali SI-PASS, nato pa lahko preverijo vse svoje zdravniške, laboratorijske in mikrobiološke izvide - do zdaj je veljalo, da takoj, ko je zdravnik ali laboratorij dodal izvid v sistem.

A to se po novem spreminja. Odslej pa histopatoloških in mikrobioloških izvidov ne bo več mogel pregledati takoj. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za Finance pojasnili, da so ti izvidi "zapleteni in si jih pacient s težavo tolmači sam ter so občutljive narave, saj so povezani z diagnozami težkih bolezni, kot tudi pri mikrobioloških izvidih, ki prav tako lahko zaradi svoje narave brez primernega posveta pri pacientu povzročijo stisko (na primer preiskave na spolno prenosljive bolezni)".

Odzval se je tudi nekdanji minister in ekonomist Matej Lahovnik. "Nov dan, nova velika norost: v zVEM ne bomo več mogli pogledat svojih izvidov takoj ampak s 30 dnevnim zamikom. Kaj je potem sploh smisel zVEM in digitalizacije?! Oblast nas ima za popolne bedake," je prepričan.

Podobno meni tudi izvršna direktorica Združenja Manager, Petra Juvančič: "Naša država samo še korake nazaj dela, to je prav neverjetno. Uničujejo povsem super storitev, spet neki visoki cilji in dobri nameni - v resnici pa samo slabša storitev."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Leon
    Leon 09:37 01.december 2023.

    Digitalizacija zdravstva prosto po Butalcih ! Tudi obvezno prinašanje papirnih izvidov pri specialistih je odveč saj imajo vse podatke v bazi .....menda ..... tako je bilo rečeno ?

  • zdrej 08:19 01.december 2023.

    Naj na temu zVEM naredijo obveščanje o spremembah, ne pa da nekdo kar sam od sebe prekliče pregled in o tem pacienta ne obvesti!!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:16 01.december 2023.

    Ta ukrep me ne bi začudil pri Janezu, za to vlado pa sem zgrožena, da uvaja tako nazadnjaško spremembo in, da se v trenutni situaciji sploh ukvarja s tako "nepomembnimi" stvarmi.