Slovenija
11319 ogledov

Novo o raciji na Novi24TV: Sodelovalo kar 90 kriminalistov

NOVA 24 TV Saša Despot
Policija je na novinarski konferenci zavrnila očitke o vplivu politike na današnje hišne preiskave s področja gospodarske kriminalitete. Kriminalisti na podlagi sodne odredbe izvajajo preko 20 hišnih in osebnih preiskav, kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja je osumljenih osem oseb, starih med 40 in 55 let, so pojasnili.

Kriminalisti namreč zaradi suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete opravljajo hišne preiskave med drugim na sedežih Telekoma Slovenije in televizije Nova24TV. Direktor slednje Boris Tomašič je sporočil, da preiskava poteka na podlagi prijave preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank.

Da policisti danes izvajajo posamezna preiskovalna dejanja v okviru kriminalistične preiskave s področja gospodarske kriminalitete, je na novinarski konferenci potrdil direktor uprave kriminalistične policije Damjan Petrič. Poudaril je, da je policija strokovna institucija in da svoje delo opravlja zakonito, samostojno in neodvisno.

Ob tem je zavrnil pavšalne navedbe o politizaciji policije, "saj nihče ne vpliva na delo policije in ne določa, katero zadevo naj obravnavamo in kdaj". Policija je po Petričevih besedah dolžna preiskovati vsa kazniva dejanja, ne glede na aktualno družbeno dogajanje in ne glede na to, kdo so storilci.

Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto Mitja Bartolme je pojasnil, da 90 kriminalistov Policijske uprave Ljubljana in Nacionalnega preiskovalnega urada na podlagi odredbe okrožnega sodišča v Ljubljani izvajajo preko 20 hišnih in osebnih preiskav ter zasege listinske dokumentacije zaradi utemeljenih sumov storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Policisti opravljajo preiskave tudi na območju policijskih uprav Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica in Koper, je dodal. Kaznivega dejanja je osumljenih osem fizičnih oseb, starih med 40 in 55 let, vsi so slovenski državljani, z dejanjem pa je bila oškodovana ena pravna oseba.

Preiskava pa poteka že od leta 2023, aktivno pa jo usmerja Specializirano državno tožilstvo. V njej je bilo ugotovljeno, da so osumljenci, ki so imeli različne vloge v oškodovani gospodarski družbi z območja Ljubljane in zastopnik pravne osebe, ki je pridobila protipravno premoženjsko korist, med letoma 2020 in 2021 izvršili kaznivo dejanje tako, da so sklenili škodljivo pogodbo v vrednosti preko 6 milijonov evrov. Skupna protipravna premoženjska korist pa je bila ugotovljena v višini preko 3 milijone evrov.

Zagrožena zaporna kazen za navedeno kaznivo dejanje je sicer od enega do osem let, je še pojasnil Bartolme.

V okviru preiskav ni bila pridržana nobena oseba, prav tako policija osumljencev pred tem še ni obravnavala. O širitvi preiskave je po Bartolmejevih besedah še preuranjeno govoriti, saj bo hišnim preiskavam sledila analiza in vrednotenje vseh zbranih dokazov, elektronskih podatkov in listinske dokumentacije.

Komentarjev 14
  • silvester9 14:10 31.maj 2024.

    Ja Policija. Začnite prreiskovati velikega lopova iz GEN-I GOLOBA.On si je take nagrade dal za svojo nesposobnost ko je bil direktor GEN- I

  • lojs 08:45 30.maj 2024.

    političen akcija ... folk pač kliče v oddajo Kdo vam laže in tam veselo pluvajo čez oblast, kar pa za mrsikoga ni prijetno ... resnica boli, res je

  • matermila 07:52 30.maj 2024.

    90 kriminalistov? Če bi se jih tretjina spravila preiskat rabote pernatega, bi model že kako leto glancal hodnike na Dobu.