Slovenija
3200 ogledov

Novo o spolnih zlorabah med skavti: Zlorabljenih je bilo več otrok

Skavti, tabor
1/4
Osebni arhiv
Ker preiskava še poteka, skavti podrobnosti o številu otrok, ki jih je eden od njihovih članov zlorabil, ne želijo razkriti. Povedali so le, da gre za več otrok in osumljenec pa je njihov dolgoletni član.

"Takoj smo odreagirali, sestal se je izvršni odbor, sprejel sklep o umiku osumljenca iz naših vseh aktivnosti. Oseba je sklep sprejela. Obvestili smo starše potencialno ogroženih mladostnikov in jim ponudili psihosocialno pomoč. Že vsa ta leta delamo na primerni vzgoji otrok, zaradi teh dogodkov bomo prizadevanja na tem področju še okrepili. Poskrbeli smo tudi, da se naše aktivnosti še naprej izvajajo v varnem okolju. Naša odgovornost je namreč, da ne toleriramo nikakršnega nasilja," je povedala načelnica skavtov Tjaša Sušin.

Njen kolega Nejc Kurbus je dodal, da skavti ustvarjajo varno okolje in imajo kompetentne voditelje: "Od leta 2016 v naši organizaciji deluje oseba za zaščito mladostnikov. Seveda smo za njihovo varnost odgovorni prav vsi. Vsako leto izvedemo veliko izobraževanj, na katerih se trudimo opolnomočiti voditelje."

Predstavnika skavtov sta še povedala, da sodijo med največje mladinske organizacije v državi: "Prostovoljci, starejši skavti in skavtinje z zgledom vzgajamo mlajše. Prijava zoper spolno nedotakljivost mladoletne osebe nas je zelo prizadela, saj si ves čas trudimo vzpostaviti varen prostor za otroke, kjer se lahko razvijajo v odgovorne in zdrave posameznike."

skavti | Avtor: Profimedia Profimedia

Kurbus je še dodal, da so od devetih vsebin in področij vzgajanja, kar štiri taka, ki so povezana s to problematiko: "Vzgojo izvajajo usposobljeni prostovoljci, vsako leto izvedemo več kot 20 prostovoljcev, kjer usposobimo okoli 400 prostovoljcev. Trenutno situacijo smo vzeli skrajno resno, naredili bomo vse, kar je v naših močeh, da bomo lahko še naprej skrbeli za vzgojo mladih."

Povedali so še, da je preiskava še čisto na začetku. Prijava o spolnem napadu na mladoletno osebo je šele sum in ne dejstvo. Govorimo o več zlorabljenih osebah, zaradi interesa preiskave pa ne smemo povedati, kolikih. Dodali so, da vzgajajo mlade od 6 do 21 let. Povprečna starost članov pa je 24 let.

Skavti niso povedali, niti kdo je podal prijavo, niti koliko časa je bil domnevni storilec že prostovoljec.

Tudi lokacija domnevnih zlorab ostaja skrivnost: "Če bi povedali kraj, bi lahko razkrili identiteto storilca."

Dodali so, da vsi otroci ostajajo v organizaciji.

Komentarjev 7
  • Kmodri 14:57 22.december 2023.

    RKC spolna vzgoja v praksi!

  • atamama 14:37 21.december 2023.

    Nekaj let nazaj si je eden izmed komentatorjev privoščil opazko s pedifilijo za skavte. Zanimivo, da je bil članek umaknjen in potem v eni izmed versko orientiranih revij je bil članek na temo kako so taborniki zlobni do skavtov. Pa ...prikaži več dejstva govorijo drugače. Skrbijo pa me tudi komentarji na temo ''taborov'' v Stični. Tudi tu so namigovanja precej močna na temo ''ozadij'' in interesov posameznih cerkvenih ''motivatorjev''. Je pa res, punce in fantje, mladi so lepi, skušnjave pa ''hudičeve'',.???

  • Pierre 14:12 21.december 2023.

    Koliko je star najstnik ko ima prvič spolne odnose? Okoli 14 let pri nas, če hodi k verouku ali skavtom pa še prej (vic z brado)