Slovenija
59646 ogledov

Novo o tragediji s Storžiča: Tri naveze po dva planinca, sledilo je tole ...

plaz storžič mrtvi planinci
1/3
PU Kranj
Na območju 2132 metrov visokega Storžiča na zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp sta snežna plazova zasula štiri planince. Trije so poškodbam podlegli, eden je huje poškodovan. Pri umikanju pred drugim plazom sta se poškodovala tudi dva od reševalcev, eden huje.

Prvi plaz se je sprožil okoli 10.30 na zahtevni Kramarjevi smeri v severni steni Storžiča. Zasul je dva alpinista, ki sta se vzpenjala v navezi. Oba sta poškodbam podlegla.

Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja Gorske policijske enote Robert Kralj, je plaz do pasu zasul še dva alpinista, ki pa sta ostala nepoškodovana in sta pristojne obvestila o dogodku. Vodja intervencije pri Gorski reševalni službi Tržič Sašo Rožič ga je dopolnil, da sta, potem ko sta se izkopala iz prijema snega, že sama začela tudi prve reševalne postopke.

Med reševanjem ponesrečencev, v katerem so sodelovali tržiški gorski reševalci, policija, Slovenska vojska (SV) in dežurna ekipa Hitre nujne medicinske pomoči (HNMP), po Kraljevih besedah pa je potekalo v zelo zahtevnih pogojih hudega mraza in močnega vetra, se je približno tri ure po prvem plazu višje v Kramarjevi smeri sprožil še en snežni plaz.

Ta je s seboj odnesel tretjo navezo dveh planincev, ki je bila danes na tem območju. Eden od dvojice je na kraju podlegel poškodbam, drugi pa se je hudo poškodoval.

Reševalce so po radijski postaji obvestili o novem plazu, da so se lahko umaknili. Dva sta se pri tem poškodovala, eden iz ekipe HNMP huje, drugi lažje. Mrtve in poškodovane je helikopter SV nato prepeljal v dolino.

Rožič je povedal, da je v akciji sodelovalo 24 reševalcev in trije lavinski psi. Aktivirali so tudi helikopterja vojske in policije. Vodja intervencije ni vedel, ali so bili vpleteni alpinisti izkušeni, ni pa bilo na severni strani Storžiča po njegovih informacijah danes nobenih drugih planincev.

Pristojni tudi v luči današnjega tragičnega dogajanja opozarjajo, da absolutno odsvetujejo gibanje v visokogorju, saj so razmere zaradi velike nevarnosti proženja snežnih plazov, nizkih temperatur in močnega vetra izredno nevarne.

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov do 1800 metrov je namreč tretje stopnje, naj to mejo pa je nevarnost velika, četrte stopnje. Temperature v visokogorju so okoli minus 20 stopinj Celzija, pihajo tudi močni vetrovi severnih in severovzhodnih smeri. Današnji drugi plaz se je sicer sprožil na okoli 2000 metrih nadmorske višine in se ustavil na približno 1400 metrih. Prvi se je sprožil nekoliko nižje, a natančne lokacije sprožitve niso mogli ugotoviti.

Po Rožičevih besedah so razmere v gorah nestabilne, planinci naj zato nekaj dni počakajo na umiritev. Manca Volk Bahun iz Službe za varstvo pred snežnimi plazovi pri Geografskem inštitutu Antona Melika v sklopu ZRC SAZU ga je dopolnila, da po padavinah zadnjih dni severni veter zdaj prenaša sneg in gradi zamete oz. klože, ki se lahko hitro sprožijo. Zaradi tega in nizkih temperatur ter vetra odsvetujejo pot v hribe.

 

Fotografija je simbolična