Slovenija
14742 ogledov

Novo opozorilo Arsa. Pred nami novo stopnjevanje vročine.

vročina temperatura sonce pripeka termometer
Vročinski val se še končal ni, pred nami spet naraščanje temperatur.

Agencija za okolje RS je izdala novo opozorilo, ki se glasi: "Od ponedeljka do srede bo v popoldanskem času po nižinah velika toplotna obremenitev." Na Arsu dodajajo, da je zvečer možna kakšna ploha ali nevihta, ponoči pa se bo povsod razjasnilo.

Ljubljana v vročini 15 dni v kosu

Portal Ciklon.si dodaja, da imamo v osrednji Sloveniji že izjemnih 12 dni vročinski val. "To je verjetno junijski rekord, tako dolgega vročinskega vala junija še nikoli ni bilo," izpostavljajo. V Ljubljani bo vročinski val kot kaže trajal 15 dni, med 16. in 30. junijem. 

Omenjeni portal dodaja, da je pred nami novo stopnjevanje vročine, ki bo vrhunec dosegla v torek, ko bo po nižinah osrednje in vzhodne Slovenije najvišja temperatura med 35 stopinj Celzijami in 37.

V četrtek plohe in nevihte

V sredo, dodajajo pri omenjenem portalu, bo še vroče, čeprav stopinjo ali dve manj kot v torek. V četrtek bodo sledile krajevne plohe in nevihte, ob dotoku hladnejšega zraka bo ponekod zapihal severni veter. Precej sveže bo glede na pretekle obdobje saj se bodo temperature čez dan gibale okoli 25 stopinjami, le na Primorskem bo še vedno okoli 30 stopinj, tam je tudi verjetnost za padavine najmanjša. "Sicer pa niso ravno ugodni pogoji za nastanek kakšnih neurij s točo, saj bo precej hitro zapihal severni veter. Letos je nevihtna sezona pri nas precej slaba," pišejo pri portalu Ciklon.si.

Dodajajo, da tudi v petek in soboto lahko pričakujemo popoldanske krajevne plohe in nevihte, v petek bodo temperature do 28 stsopinj, v soboto spet do 30. Sklenejo, da je napoved za dogajanje po 5. juliju še nekoliko negotova, saj se višinsko jedro nad osrednjim delom Evrope lahko zadrži nekoliko dlje časa. "Večja verjetnost pa je zaenkrat, da bo vročina spet pritisnila, ciklonska območja bodo potovala iznad severnega dela Atlantika nad Severno Evropo in deloma Nemčijo in večinoma ne bodo vplivala na vreme pri nas."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar jate
    jate 19:00 27.junij 2021.

    ah daj nehajte..saj je vendarle poletje...logično ,da je vroče in nevihte