Slovenija
74129 ogledov

Novo opozorilo. Tako se bo gibalo, možna debelejša toča

Oblaki nad Ljubljano Arso
Vreme se še ne bo umirilo.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) sta ob meji z Italijo zjutraj nastali dve močnejši nevihtni celici, ki potujeta proti vzhodu. Arso je sicer za območje celotne Slovenije za ves današnji dan izdal oranžno opozorilo. Čez dan in v prvem delu noči na soboto je po njihovih navedbah povsod po Sloveniji povečana verjetnost krajevnih neurij.

Tudi na vremenskem portalu Neurje.si pričakujejo zelo nestabilno vreme, zopet se bodo pojavljale močnejše nevihte, ki lahko krajevno prerastejo v krajevna neurja. Dodajajo, da se bodo nevihte pojavljale praktično po celotni državi, ponekod je možna tudi debelejša toča (zadostna konvektivna energija, močan vetrovni stržen). Zopet opozarjajo tudi pred močnejšim nevihtnim pišem (vetrom) ter udari strel, nalivi pa lahko povzročijo hudourniške poplave. Ob razvoju neviht se bodo te  zaradi močnih višinskih Z,JZ vetrov pomikale proti vzhodu, severovzhodu (supercelice desno). 

Kaj nas čaka?

Jutri bo ppo napovedih Arsa spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, ob morju do 20, najvišje dnevne od 21 do 26, na Primorskem do 28 stopinj Celzija.

V nedeljo in ponedeljek bo večinoma sončno in postopno spet bolj vroče.

Napoved od 24. do 29. julija

V ponedeljek se bo nad delom srednje Evrope in našimi kraji prehodno zgradilo območje visokega zračnega tlaka. Nad zahodno Evropo se bo v torek poglabljala višinska dolina, ki nas bo predvidoma prešla v sredo. Za njo se bo nad južno polovico Evrope počasi krepilo območje visokega zračnega tlaka, vremensko sliko pojasnjujejo na Arsu.

Dodajajo, da v ponedeljek kaže na suho, sončno in spet vroče vreme. V torek popoldne in sredo bodo krajevne plohe in nevihte spet bolj verjetne. Ponovno se bo osvežilo. Nato se bo verjetnost za padavine nekoliko zmanjšala.2

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4