Slovenija
10 ogledov

Novo opozorilo: Veter do 70 km/h

Posledice neurja na Gorenjskem Saša Despot
Vode, ki so v včerajšnji noči poplavile več kot tisoč slovenskih domov, so se večinoma vrnile v struge. Za popoldne novo opozorilo zaradi močnega vetra.

"Vode so se več ali manj vrnile v struge," pove Andrej Velkavrh z agencije za okolje (Arso), ki za danes napoveduje oblačno in deževno vreme. "Večjih količin padavin ne bo, govorimo o umirjenem dežju."

Za popoldne je sicer Arso izdal novo opozorilo glede vetra. "Danes popoldne se bo začel krepiti severni veter, nekje do jutri zgodaj dopoldne bo v standardnih legah vzdolž Karavank, Kamniško - Savinjskih Alp na Gorenjskem ter na Štajerskem in v Prekmurju lahko lokalno presegel 70 kilometrov na uro," napoveduje Velkavrh. Dodaja, da je 70 kilometrov na uro - glede na značilne hitrosti vetrov pri nas - meja za opozorilo. "Ta hitrost je v notranjosti Slovenije približno meja, ko lahko recimo zlomi kakšno vejo, odkrije kakšen strešnik, ni pa to noben bav bav. Ali bo ostalo pri teh hitrosti, ali se bo veter vendarle v kakšnih predelih okrepil, pa je težko povsem točno napovedati."

"Poletne" temperature za nami

Jutri bo glede na Arsove napovedi ob meji s Hrvaško - od Bele krajine do Prekmurja - občasno še nekaj malega dežja, drugod bo suho in oblačno, le na Primorskem se bo oblačnost trgala. V soboto bo oblačno, vendar suho, v nedeljo pa se bo čez dan jasnilo.

Prihodnji teden bo suho in tudi več jasnega neba bo. V višinah se bo grelo, pri tleh pa se ta otoplitev verjetno zaradi temperaturne inverzije ne bo prav poznala. "Temperatur, kot smo jih imeli še na začetku tega tedna, zagotovo več ne bo. Ampak ne pozabimo, vendarle je že konec oktobra!" pravi Velkavrh.

Za oktober je že avgusta ljudski vremenar Dušan Kaplan z Blok napovedal sneg tudi v nižjeležečih območjih, za 1. november pa naj bi nas - po njegovih napovedih - zamedlo. "Jaz bi rekel, da za 1. november snega po nižinah gotovo ne bo," je kratek Velkavrh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.