Slovenija
65 ogledov

Novo pivo s termalno vodo

Kukec Tone Tavčar
Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec je danes v Eko muzeju predstavil novo termalno savinjsko pivo Kukec.

Prvo pivsko znamko tega piva je uveljavil žalski in laški pivovar Simon Kukec okrog leta 1900 v Laškem. Novo termalno pivo vsebuje 13,8 odstotka ekstrakta in ima 5,8 odstotka volumenskega alkohola, so sporočili z omenjenega zavoda.

Pivo, ki bo na voljo v steklenicah po 0,33 litra, bo varjeno po popolnoma tradicionalnih postopkih in iz najboljših surovin, predvsem pa z uporabo aromatičnega hmelja iz Savinjske doline ter najkakovostnejše vode iz Laškega, je za STA povedal član uprave Pivovarne Laško Matej Oset.

Dejal je tudi, da sta znanje laških tehnologov in ideja predstavnikov Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec prinesla proizvod, ki velja za butično pivo najvišje kakovosti.

Odprli bodo tudi pivnico

V Žalcu bodo tako kmalu odprli pivnico, in sicer bo to pivnica Pri Kukec v Kukčevi hiši, kjer živi Kukčeva pravnukinja Olga Kabalin.

Kukec je že okrog leta 1900 s številnimi poskusi ugotovil, da termalna voda pivu izboljšuje okus. Termalno pivo je začel variti kot svetlo in temno (oboje je bilo močnejše od navadnega), saj se je zavedal, da kupce lahko pritegne le z novostmi.

V glasniku Gostilničarske pivovarne pa je Kukec takole najavil novi izdelek: "Druga specialiteta, ki bo presenetila pivopivce, je termalno pivo, s katerim bomo prišli v svet. Varjeno bo iz znamenite termalne vode v Laškem ter bo popolnoma podobno plzenskemu pivu, tako glede okusa kakor glede barve."

Z lastnikom laških toplic Theodorjem Gunklom je imel Kukec pogodbo za redno dobavo termalne vode, ki so jo vozili s posebnimi sodi naravnost v proizvodni proces. Laški Nemci pa so se iz Kukčevih poskusov norčevali. Zasmehljivo so govorili, da prihaja iz njegove produkcije "Zaubergetrank".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.