Slovenija
35 ogledov

Novo šolsko leto, nove kršitve pravic

Vlasta Nussdorfer Saša Despot
Krsti "fazanov", piskajoči ključki zaradi neplačane prehrane, nadzor nad izobraževanjem doma ... Novo šolsko leto prinaša nove kršitve pravic otrok. Ali je 13-letnica s piercingom lahko nekaj normalnega?

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer ob začetku novega šolskega leta ugotavlja, da tudi za varuha začetek šole predstavlja ponovno seznanjanje s kršitvami pravic otrok, pa tudi učiteljev in številnimi vprašanji - kje so dolžnosti in kje pričakovanja do nekaterih že zapisanih priporočil v varuhovih letnih poročilih. 

Začetek novega šolskega leta je po njenem mnenju primerna priložnost, ko je treba osvestiti starše o tem, da tudi če niso niso več partnerji in zakonci, pa so do svoje smrti starši otrok. Otroke glede na težave, ki jih imajo v svojih zvezah, nepotrebno zaznamujejo, posledice pa so izjemno hude.

Ko tako radi poudarjamo, da manjkajo zakoni ali so ti slabi, pa po besedah Nussdorferjeve prepogosto pozabljamo, da še tako dobra zakonodaja, brez lukenj, z vsemi vejicami ne nadomesti tistega osnovnega sporočila odraslih mladim, ki kaže na ne-opičjo ljubezen, spoštovanje, vzgajanje odgovornosti, poštenosti, zanesljivosti in delavnosti.

Neupravičeni pritiski na otroke

Nussdorferjeva v svoji kolumni, objavljeni v varuhovih E-novicah, navaja, na katere probleme v povezavi z otroki in šolo so v preteklosti opozarjali - na problem krstov dijakov prvih letnikov srednjih šol, piskajočih ključkov za šolsko prehrano na eni izmed osnovnih šol, gradnjo Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka na Ptuju itd.

Varuhinja tudi opozarja na pomanjkanje nadzora nad izobraževanjem otrok na domu, izpostavlja koristi šolskega okolja za socializacijo otrok ter opozarja, da se pri takšnih otrocih težko ugotavljajo njihove morebitne težave doma.

Hkrati se Nussdorferjeva sprašuje, ali imajo vsi otroci želeno šolsko prehrano, če to narekuje versko ali drugo prepričanje, predvsem pa zdravstveno stanje. Varuhova priporočila so tu naletela na plodna tla, tudi v vrtcih.

Romi se še ne zavedajo dovolj pomena slovenščine

Opozarja tudi na izobraževanje romskih otrok. Varuh vseskozi poudarja, da morajo biti romski otroci deležni učenja slovenskega jezika že v vrtcih, a mnogi Romi šole še vedno ne dojemajo kot nujo za razvoj svojih otrok. Takšni otroci so po ugotovitvah Nussdorferjeve v neenakem položaju in mnogi ne morejo dokončati niti osnovne, kaj šele poklicne ali druge srednje šole.

Do 15 leta naj imajo nadzor nad telesom tudi starši

Varuhinja se je obregnila tudi na "okraske" otrok v smislu t. i. piercingov in nenavadnih pričesk. Po njenem mnenju je 15 let starostna meja, pri kateri prehajajo pravice glede odločitev o telesu otroka s starša na mladoletnika, kakor je tudi pri zdravstvenih odločitvah. Poleg tega poziva inšpekcijske službe k večjemu nadzoru nad tistimi, ki prebadajo ali tetovirajo.

Komentarjev 1