Slovenija
40 ogledov

Novo šolsko leto spet prineslo nasilje

slovenija18.07.08, predaja vozil, policija, ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
"Večkrat sem že opazil, kako so koga izsiljevali za denar in mu grozili, danes pa sem bil priča, kako so pretepli nekega fanta, ki jim ni naredil nič,“ nas je na razmere na novomeški avtobusni postaji opozoril bralec.

Nasilje naj bi se po bralčevih besedah tako kot lani začelo z začetkom šolskega leta, izvajala pa naj bi ga skupina 10 - 15 mladih Romov. Menda gre za iste osebe, ki so grozili in izsiljevali že preteklo leto.

"Ponavadi se spravljajo na fante, ki nosijo majice z zapisom Slovenija,“ je v sporočilu še zapisal bralec in dodal, da naj bi nasilneži med drugim uporabljali tudi solzivec. "Ne vem, kako se bo to končalo. In da policija ne naredi temu konec, to je možno samo v naši državi. /.../ Že prejšnje šolsko leto se je govorilo, da se bo zbrala skupina fantov, ki so proti nasilju, in se bo Romom maščevala. Zdaj se spet nekaj govori o tem, saj nekateri menijo, da če jih zakon in država ne bosta zaščitila, bodo to vzeli v svoje roke,“ pravi zaskrbljeni občan.

Policija: O nasilju nas obvestite

Z novomeške policijske uprave so sporočili, da ne sedijo križem rok. Na širšem območju avtobusne postaje v Novem mestu, kjer je predvsem v dnevnem času veliko mladih, so policisti zelo pogosto prisotni, pravijo. "Z različnimi oblikami policijskega dela, preventivnim in represivnim ukrepanjem, zagotavljajo varnost in preprečujejo morebitne kršitve javnega reda in miru,  vandalizem in kazniva dejanja. Policisti so pozorni tudi na kršitve Zakona o omejevanju porabe alkohola in v primeru ugotovljenih nepravilnosti dosledno ukrepajo. /.../ V prvi polovici leta smo bili obveščeni o posameznih kršitvah, zato smo občutno povečali prisotnost policistov,“ so za Žurnal24 povedali.

Poudarili so, da so marca dvema storilcema drznih tatvin in ropa nad mladostniki odvzeli prostost, ju pridržali in s kazenskimi ovadbami privedli k preiskovalnemu sodniku. Ta je zanju odredil pripor. V primerih kršitev javnega reda in miru so vzpostavili javni red in mir in zaradi nasilnega vedenja štirim kršiteljem izdali plačilne naloge. Zoper enega kršitelja so uvedli postopek, ker ni upošteval ukrepov varnostnika. Na tem območju so policisti preiskali tudi dva vloma, enega izmed osumljencev so prijeli na kraju kaznivega dejanja, ovadili so dve osebi. Ovadili so tudi osumljenca kaznivega dejanja nasilništva. V aprilu 2013 so pri izvedbi identifikacijskih postopkov trem mladoletnikom zasegli hladno orožje boxer in dva manjša noža na preklop. Zoper mladoletnika, pri katerem so našli boxer, so zaradi kršitve Zakona o  orožju uvedli postopek in na sodišče naslovili obdožilni predlog.

"Občane ponovno pozivamo k ničelni toleranci do nasilja. Če so žrtev kaznivega dejanja, prekrška, nasilja, če vedo, da se nad kom izvaja nasilje ali potrebujejo pomoč, naj takoj pokličejo na interventno številko policije 113. Policisti se bodo odzvali in ukrepali v skladu s pristojnostmi. Poleg interventne številke 113, je na voljo tudi številka 080-1200, ki klicatelju zagotavlja anonimnost," še dodaja tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik. 

Zaradi neprimernih in žaljivih komentarjev smo izklopili možnost komentiranja.