Slovenija
156 ogledov

Novo upanje za slabovidne

"K meni v ambulanto pride tudi po pet bolnikov na dan, kar nanese okoli 20 bolni Žurnal24 main
Ljubljanska očesna klinika je bogatejša za laser, ki se uporablja pri zdravljenju obolenj očesne mrežnice. Nov aparat bo tako izboljšal vid marsikateremu bolniku.
V 50 odstotkih se otekline zmanjša in se vid izboljša.
Davorin Sevšek

Na Očesni kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) so prek javnega razpisa kupili oftalmološki mikropulzni diodni laser, ki predstavlja novost pri zdravljenju obolenj očesne mrežnice, predvsem za zmanjšanje makularnega edema, to je otekline v predelu rumene pege, in s tem izboljšanje vida.

50 odstotna uspešnost
Poslabšanje vida zaradi otekline je velik problem predvsem pri diabetikih, ki jih je v Sloveniji okoli 120.000, nekje 40 odstotkov jih trpi za omenjeno boleznijo. Poseg se napravi ambulantno. V 50 odstotkih se oteklina zmanjša in vid se izboljša. Polna cena enkratnega posega stane okoli 80 evrov.

"Pri določenih obolenjih mrežnice nastane oteklina v predelu rumene pege in sledi poslabšanje vida. Pri posegu z navadnim termičnim laserjem nastane brazgotina, medtem ko se ob posegu z novim laserjem oteklina zmanjša, vid se izboljša, poleg tega pa na mrežnici ne nastane nikakršna brazgotina," nam poseg pojasni specialist oftalmolog Davorin Sevšek, predstojnik laserskega oddelka, sicer edini, ki zna uporabljati omenjeni aparat.

Prednost aparata je tudi v tem, da seva rumeno lasersko svetlobo, poleg tega pa je laserski pulz razdeljen v serijo aktivnih in neaktivnih faz, torej aktivni, termični fazi sledi hladna faza. To je glavni razlog, da poseg ne napravi laserskih brazgotin na mrežnici in tudi ne izpadov v vidnem polju.

Zadovoljivi rezultati
Oftalmološki mikropulzni diodni laserski aparat je za zdaj edini v tem delu Evrope, to metodo zdravljenja uporabljajo nekaj let v ZDA in imajo dobre rezultate, primerljive z zdravljenjem z dragimi biološkimi zdravili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.