Slovenija
9024 ogledov

Novo v zgodbi o spornih Tajanijevih izjavah: Komisarka Bulc je vrgla rokavico

Violeta Bulc EPA
Evropska komisarka Violeta Bulc je povabila predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, da skupaj obiščeta Rižarno in Bazovico ter obeležita spomin na slovenske žrtve fašističnega in nacističnega režima. To bi izvedla 25. aprila, na italijanski dan osvoboditve.

Bulčeva se je za pisno vabilo Tajaniju odločila po njuni burni razpravi na Twitterju v začetku tedna zaradi Tajanijevih spornih izjav na nedeljski slovesnosti v Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus.

Ko ga je komisarka opozorila, da sprevrača zgodovinska dejstva, ji je Tajani odgovoril, da je "zgodovina pač zgodovina". Nato mu je Bulčeva spet odgovorila, da se je iz zgodovine treba učiti, in ga nato povabila, da skupaj obiščeta spomenik na bazoviški Gmajni, kjer so bili ubiti štirje slovenski domoljubi v boju proti italijanskemu fašizmu, ter Rižarno v Trstu, kjer je bilo nacistično koncentracijsko taborišče. Tajani ji je odgovoril: "Jaz sem pripravljen".

Kljub temu da se je Tajani po burnih odzivih v Sloveniji in Hrvaški tudi pisno opravičil, pa ga je Bulčeva vseeno še pisno povabila na skupni obisk bazoviške Gmajne in Rižarne na italijanski dan osvoboditve, ki ga obeležujejo 25. aprila. Predlagala mu je, da ob tamkajšnjih spominskih obeležjih skupaj postavita venec.

"V teh zahtevnih časih za Evropsko unijo je zelo pomembno, da promoviramo EU kot projekt za mir, solidarnost, enotnost in za blaginjo za vse naše države," je zapisala Bulčeva v pismu, ki ga je objavila na Twitterju.

"Zgodovina nas uči, da je mogoče agresivni nacionalizem zlahka zlorabiti za nacionalistične konflikte in celo za podžiganje vojne. Verjamem, da je družba danes pripravljena graditi prihodnost v sodelovanju in medsebojnem spoštovanju," je še zapisala Bulčeva.

Tajani na pobudo slovenske komisarke zaenkrat še ni odgovoril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
 • perhan63 17:53 15.februar 2019.

  kuzla

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 17:48 15.februar 2019.

  Bulčeva v tem mandatu ni naredila NIČ za Slovbenijo kljub temu,da je zasedala visk položaj in bi lahko seveda,če bi hotela na evropski račun zgradili ali obnovili marsikatero cesto!! Sedaj,ko so volitve pred vrati bi ona oh in sploh za ...prikaži več Slovenijo!! Res jih je lahko sram za Slovenijo ti evro poslanci vedo zgolj 3 mesece pred volitvami prej pa vedo zgolj za polnjenje lastnih žepov!! Potrebno je bojkotirat evropake volitve saj od EU nimamo nič! Sem pa zato,da se na referendomu odločimo za izstop!

 • klincek 14:08 15.februar 2019.

  Šamanka za svoj resor se brigaj ne pa kar reče levosučna partizanska stranka.