Slovenija
15479 ogledov

Novo v zvezi z milijonsko nagrado za Roberta Goloba

Vlada Robert Golob
1/2
Vlada RS
Gen-I je moral objaviti letno poročilo, čeprav ga skupščina še ni potrdila. V njem zato ni podatka o milijonski nagradi nekdanjemu šefu Robertu Golobu, saj ta še ni bila potrjena.

Gen-I je moral do konca avgusta Ajpesu predložiti letno poročilo, sicer bi bil v prekršku, globa za velike družbe znaša od dva do deset tisoč evrov. Ajpes je letna poročila danes javno objavil. V letnem poročilu ni podatka o milijonski nagradi, do katere naj bi bil skladno s pogodbo ob rekordno uspešnem poslovanju upravičen Golob.

V letnem poročilu je dodano pravno obvestilo: "To objavljeno letno poročilo predstavlja s strani skupščine družbenikov še nepotrjeno revidirano letno poročilo za poslovno leto 2021. Po potrditvi letnega poročila s strani skupščine družbe bo le to s strani družbe GEN-I, d.o.o. predmet ločene naknadne javne objave."

Brez nagrade je Robert Golob lani od 1. 1. do 17. 11., ko se je po mnogih letih poslovil od vodenja Gen-I, zaslužil 200.692 evrov neto, kar je približno 17 tisoč evrov na mesec neto in približno štirikrat več, kot zdaj zasluži kot predsednik vlade. Od skupnega letnega zneska je bilo več kot pol, kar 106 tisoč evrov nagrade za uspešnost, 73 tisoč evrov pa fiksnih prejemkov.

Za nagrade rezervirali 16 milijonov evrov

Očitno namerava Gen-I nagraditi tudi druge zaposlene, daj so se kratkoročne obveznosti do zaposlenih, zvišale kar za 16 milijonov evrov, kar je posledica novih zaposlitev in vračunanih nagrad zaradi izrednega poslovnega uspeha v letu 2021, navajajo v letnem poročilu. Za bruto izplačilo Golobu bosta najbrž namenjena približno dva milijona evrov. 

Skupščina Gen-I, ki še ni bila izvedena, je v resnici sestanek dveh oseb, predstavnikov polovičnih lastnikov. Prvi je Gen Energija, ki je v stoodstotni državni lasti in jo vodi Blaž Košorok, drugi pa podjetje Gen EL, ki ga vodi Martina Pohar. V Gen EL ima polovični delež Gen-I, po četrtino pa Gen Energija in Elektro Ljubljana. Povedano drugače, ker se odloča z večino, se morata strinjati oba lastnika, ker ima Gen-I 50 odstotkov v enem od teh dveh lastnikov, pa se nič ne more odločiti brez soglasja Gen-I.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 12
  • lojs 11:32 06.september 2022.

    danes je pač tako, da je težko karkoli skriti ... vseh medijev ne obvadujejo, imajo pa pod kontrolo sodstvo, kar pomeni, da kljub javno dostopnim informacijam , ne pride do sodnega epiloga ... seveda pri nekaterih, "posvečenih"

  • Avatar pantani
    pantani 07:24 06.september 2022.

    Mi mamo,vas baše,moto elite,pa to!!!

  • 725b03553d49f4b8e93285a1f3dfccb54987f980 19:58 05.september 2022.

    "Povedano drugače, ker se odloča z večino, se morata strinjati oba lastnika, ker ima Gen-I 50 odstotkov v enem od teh dveh lastnikov," Torej ima 25% A ne bi to bilo lažje napisati? Gen energija pa ima 62,5%...