Slovenija
19867 ogledov

Novo: Vlada omilila tudi ta odlok

Covid-19, vlada, Brdo pri Kranju Vlada RS Covid-19, vlada, Brdo pri Kranju
Vlada omilila odlok glede prehajanja meje za dnevne migrante

Vlada je omilila danes uveljavljeni ukrep, da morajo štiri skupine ljudi, vključno z dnevnimi delovnimi migranti in tistimi, ki mejo prehajajo zaradi šolanja, ob vstopu v Slovenijo predložiti negativen izvid testa na novi koronavirusa. Od sobote ga bodo morali predložiti samo tisti, ki bodo prišli iz države EU s slabšo epidemiološko sliko. Države, ki imajo trenutno slabšo epidemiološko sliko od Slovenije, so Španija, Portugalska in Češka.

Negativni izvid testa PCR ali antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni, bodo morali od sobote ob prihodu iz držav EU ali schengenskega območja z višjo 14-dnevno incidenco okužb na 100.000 prebivalcev od Slovenije med drugim predložiti dnevni delovni migranti, ki delajo v eni od članic EU ali schengenskega območja.

To bo veljalo tudi za osebe, ki dnevno ali občasno prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji, EU ali schengnu, je povedala Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco.

Enako bo veljalo za državljane EU oziroma schengenskih držav, ki prihajajo iz druge članice, kjer opravljajo varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore; oskrbo ali nego družinskih članov; starševsko skrb in stik z otrokom; vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču; ali odpravljajo neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje in se čez mejo vračajo v roku 12 ur po prehodu meje.

Zadnja skupina so osebe, ki so naročene na zdravstveno storitev v Sloveniji in se bodo čez mejo vrnile takoj po opravljeni storitvi.

Države, ki imajo trenutno slabšo epidemiološko sliko od Slovenije, so Španija, Portugalska in Češka. Seznam bodo posodabljali enkrat tedensko, je povedala Bratuša.

Ob prihodu iz drugih članic unije ali schengna, ki imajo boljše epidemiološke razmere od Slovenije, pa ljudje iz teh štirih skupin ne bodo potrebovali negativnega izvida testa. Prav tako jim ne bo treba v karanteno.

Vlada je tako spremenila odlok, v skladu s katerim so morale te štiri skupine ljudi od danes predložiti negativen izvid testa, ne glede na to, iz katere države EU ali schengna so prišli.

Včeraj sprejeti vladni odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covid-19 je pri ljudeh v obmejnih občinah povzročil številne težave in nejevoljo, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko. Kljub dodatnemu, popoldanskemu terminu testiranja s hitrimi testi je bila v Novi Gorici še vedno velika gneča.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 3
 • Avatar Leon
  Leon 08:31 06.februar 2021.

  https://www.vecer.com/v-soboto/eno-kirursko-masko-sem-si-kupila-spomladi-10234546

 • kvasetotidogajamona 07:41 06.februar 2021.

  jebem ti mater janz jnša raje odmakni regijske ovire ne mejske, idijotizem

 • si_rob 22:56 05.februar 2021.

  To je dobro, da so spremenili odlok oprehajanju meje. Zanima pa me kdo je tisti, ki stalno počne take in podobne neumnosti v vladi in nervira ljudi. Je to namerno? Kako naj se sicer človek vpraša? Ali nas imajo za idiote?