Slovenija
64 ogledov

Novo vodstvo KPK se predstavi

prazna kpk
1/4
Janez Zalaznik
Javnosti se je predstavilo novo vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Predsednik republike Borut Pahor ocenjuje, da so člani novega senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) popolnoma predani svoji novi nalogi. Iz pogovora z njimi je ugotovil tudi, da ni nobenih okoliščin, zaradi katerih bi trpela njihova integriteta, nikomur niso nič dolžni ter so suverene in pogumne osebnosti.

Pahor je Borisu Štefanecu, ki bo z 31. marcem postal predsednik KPK, ter njegovima namestnikoma Juretu Fermetu in Darku Staretu zaželel veliko uspehov. Obenem si želi, da bi jim javnost spričo rezultatov zaupala.

Med možnostmi, ki jih je imel, je izbral tri, ki bodo po njegovi presoji najboljše opravljali zaupane dolžnosti in pristojnosti. Dejal je, da bi si upal razpis ponoviti, a se mu ni zdelo potrebno.

Predsednik republike se je z novim senatom sestal že v četrtek, ko je podpisal ukaz o imenovanju, ponovno pa danes pred uradno predstavitvijo javnosti. Kot je dejal, se je trojica odločila za nehvaležno in dostikrat z vseh strani kritično presojano delo.

Prepričal ga je s pogovorom

Na uradni predstavitvi se je Pahor dotaknil tudi načina imenovanja senata, pri čemer ima zadnjo besedo predsednik republike. Pahor pravi, da ne želi z ničemer okrniti integritete novega senata, meni pa, da bi zakonodajalec ob spremembi zakona moral preučiti, ali je tak postopek imenovanja primeren. Skupaj z velikim delom javnosti si Pahor sicer želi, da bi se ta izbira izkazala za ustrezno.

Sam je presodil, da mora kandidat za predsednika komisije odstopajoče dobro nastopiti in jih prepričati, da je med vsemi kandidati primeren samo on. "Po razgovoru s Štefanecem nisem imel razlogov, da bi zavrnil njegovo kandidaturo in ponovil razpis," je dejal predsednik.

"Mislim, da bodo prenesli pritiske"

Odzivi na imenovanje so sicer še zelo skopi, je pa predsednik SDS Janez Janša kmalu po novici o imenovanju na Twitterju komentiral, da je udbovska kontinuiteta v KPK zagotovljena. Pahor je danes poudaril, da je predsednik vseh državljanov in bo obdržal položaj nepristranskosti, vsak pa ima pravico ocenjevati njegovo izbiro. "Mislim, da vsi trije premorejo toliko moralne in osebne integritete, da bodo prenesli pritiske," je še dodal Pahor.

Komentarjev 10
  • vladek 06:56 09.marec 2014.

    mladi niso v PS partiji

  • Trovlak 11:24 08.marec 2014.

    Ha-ha, tisti z očali je tako zgužvan in zvinklan kot bi ga kdo iz riti ven potegnil.

  • xy 08:54 08.marec 2014.

    pa to ni res. človek ima pogoje za penzijo (Ferme), sedaj bo pa član komisije. a ni dost mladih