Slovenija
90057 ogledov

Novo vodstvo RTV se bo znebilo še šestih znanih obrazov

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Odkrižali se bodo vseh kolumnistov v oddaji Studio City.

Pesnica, urednica, kritičarka, dramaturginja, prevajalka in kolumnistka Anja Golob je na svojem Facebook profilu sporočila, da je nedavno prejela klic, preko katerega je izvedela, da TV Slovenija z njo ne želi podaljšati pogodbe. 

Vest ji je sporočila urednica oddaje Studio City, v kateri je s svojimi kolumnami sodelovala Golobova. Odločitev pa naj bi sprejel novi v. d. direktorja TV Slovenija, Valentin Areh, saj naj bi po njenih besedah zavrnil podpis podaljšanja njene pogodbe o sodelovanju pri oddaji. Pogodbe se namreč obnavljajo letno "in na njihovi podlagi so izplačani honorarji za kolumne, s katerimi vsakih 6 tednov enkrat sodelujem v oddaji".

Razlog naj bi bil varčevanje in to, "da tudi drugi komentatorji niso plačani".

Kolumna je eden od temeljev oddaje

"Dejstvo, da v. d. direktorja TVS očitno ne loči med komentarjem in kolumno, bom tu pustila ob strani, ker je vsaj zmerno do pretežno vulgarno - če se izrazimo milo. Kolumna je novinarska zvrst, ki je naročena in spisana vnaprej, zato je tudi plačana. Gre, rečeno kar najbolj neposredno, da bo ja jasno, za novinarsko delo," je pojasnila pesnica in dodala, da je sicer njen honorar precej nizek, sploh v luči razpisa za nove novinarje.

Meni, da je Studio City trn v peti vsem oblastem, kolumna pa je eden od temeljev oddaje. "Očitno je novi oblasti to še posebej težko gledati - gospod Areh ni zavrnil podpisa zgolj moje pogodbe, marveč podpise pogodb vseh šestih kolumnistov in kolumnistk," je dodala.

Poleg Golobove kolumne za oddajo pripravljajo še Antiša Korljan, Nataša Briški, Peter Mlakar, Matija Stepišnik in Igor Vidmar.

Zavrnitev podaljšanja pogodb občuti kot cenzuro

Poudarila je, da zavrnitev podaljšanja pogodb o sodelovanju občuti kot "jasen napad na svobodo govora, kot poskus uniformiranja in kot cenzuro".

"To ni (zgolj) napad na nas - to je napad na samosvojo, kritično misel. Gre za temeljno nerazumevanje bistva kolumne - kolumnist_ka tam namreč ni zato, da bi bila komurkoli všeč, niti slučajno ne zato, da bi bil_a všeč oblasti, tam je zato, da nastavlja ogledalo. Da ima mnenje, ki nikakor ni nujno prevladujoče, in da ima argumente. Cilj kolumne je vzbuditi premislek. Očitno novi vodstveni garnituri na nacionalki slednje ni po volji," je prepričana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • robert73 15:40 06.januar 2022.

    Pri vas ne gre za podajanje možnosti za razmislek posameznega državljanja, ampak sugeriranje, kdo v naši skupnosti "ni pravi", vseh pet ste politični aktivisti, ki pod pretvezo sodobnega dizajna oddaje prodajate iztrohneli marksizem za javni denar, šest med vamii, pa ...prikaži več itak spada v muzejj alternativne kulture globoke države.

  • Igor Jurše 12:14 06.januar 2022.

    Marcel Stefančič si je dajal duška celo zimo in pomlad z svojimi gosti,tudi anticepilskimi zdravniki,potem pa se je v neki od oddaj poniglavo vprašal "Le kaj je šlo pri epidemiji narobe?"Videti ne morem več ne njega ne oddaje.

  • Stane Adamič 12:09 06.januar 2022.

    Socialističen mastodont! Tukaj je zbran cvet otrok z privilegijami. Drubenopolitični delavci. Izredno dobro plačani. Njih edini delo je tekovina revolucije. Ko bo padel ta mastodot, skupaj z sodniško ma...in mitom NOB..... bo Slovenija postala delavna država in zaslužen denar bo ...prikaži več čast ne pa, da ga skrivamo.