Slovenija
225 ogledov

Novoletne zaobljube, ki se jih Slovenci držimo

novo leto Anže Petkovšek
Mnogi v novo leto vstopijo z zaobljubami, ki jih hitro opustijo. Za boljšo motivacijo, je Surs objavil tiste, katerih se Slovenci pogosto držijo.

Novo leto je že tukaj in mnogi od nas smo v leto 2023 vstopili z zaobljubami, za katere smo prepričani, da se jih bomo prav zares držali. Da bi nas podpirali na vsakem našem koraku proti bolj zdravemu življenju, je Surs objavil statistične podatke, koliko ljudi se prav zares drži novoletnih zaobljub.

Slovenci stremimo k bolj zdravemu življenju

Morda ste se odločili, da bo letos res tisto leto, ko boste nehali kaditi, ali pa vsaj zmanjšali. Ali pa ste se odločili, da boste v novem letu manjkrat posegli po kozarcu alkohola. Karkoli je vaša zaobljuba, pomembno je, da se je držite.

Po podatkih, ki jih je posredoval Surs, je mogoče opaziti, da je v letu 2021 prebivalec Slovenije povprečno porabil 38 litrov vina, od tega je 64 odstotkov belega. Leta 2021 je 366 prebivalcev Slovenije umrlo zaradi alkoholne bolezni jeter, to je predstavljalo 1,6 odstotkov vseh smrti v tistem letu.

Tudi kar se tiče kajenja, Slovenci vedno bolj stremimo k opustitvi, leta 2021 je 1.174 prebivalcev umrlo zaradi maligne neoplazme bonhija in pljuč, to je 5 odstotkov vseh smrti.

Slovenci pojemo več zelenjave

Nekateri so se pa odločili za bolj zdrav način prehranjevanja. Zadnjih nekaj let je možno opaziti trend naraščajoče porabe zelenjave, medtem ko poraba sadja niha, kar bi lahko pripisali nihanju letine sadnih vrst. V letu 2021 je prebivalec Slovenije povprečno porabil 109 kilogramov sadja in 119 kilogramov zelenjave.

Statistični podatki surs | Avtor: Surs Surs
Manj zapravljamo in več počitnikujemo

Stopnja varčevanja gospodinjstev v Sloveniji se je po rekordno visoki vrednosti (22,7 odstotka) v 2020 leto pozneje znižala na 18,7. Kljub upadu je ostala opazno višja kot v obdobju pred pojavom epidemije covida-19. Najvišjo so imeli na Nizozemskem (23,9-odstotno), najnižjo pa na Portugalskem (9,8-odstotno). V Sloveniji je bila četrta najvišja med opazovanimi evropskimi državami, hkrati pa tudi višja od povprečja v evrskem območju (17,9 odstotka in Evropski uniji (16,7 odstotka).

Statistični podatki surs | Avtor: Surs Surs
V letu 2021 si je štiri petine gospodinjstev lahko privoščilo enotedenske počitnice, to je bil večji delež kot v letih pred epidemijo covid-19. Domači turisti so v tretjem četrtletju 2021 ustvarili 3,5 milijona prenočitev, skoraj četrtino teh prenočitev je bilo opravljenih v Piranu in Izoli. Najbolj priljubljena tuja počitniška destinacija med prebivalci Slovenije pa je bila Hrvaška.

Statistični podatki surs | Avtor: Surs Surs

Če je katera izmed zgornjih zaobljub na vašem seznamu, imate sedaj vso potrebno motivacijo, da se jih prav zares držite in spremenite svoj slog življenja.

Zdravnik zdravniški pregled pri zdravniku Slovenija Zdravje Zdravniki: Tem bolnikom bi bilo treba vrniti denar
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.