Slovenija
31 ogledov

Novoletno "darilo": dražji boni

Prehranjevanje študentov bo v povprečju dražje za okoli desetino evra na obrok. Žurnal24 main
V MSi so ogorčeni nad domnevno nenapovedanim dvigom cen študentskih bonov. V Mariboru povprečna cena subvencioniranega študentskega od decembra višja za 12 centov, v Ljubljani za 14.

''Cene obrokov so se spremenile tako navzgor kot navzdol, zaradi spremembe ponudbe obrokov in posledično cene obroka, ki so jih ponudniki navedli v razpisu,'' so sporočili iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Podobno so nam odgovorili na Študentski organizaciji Ljubljana, kjer pojasnjujejo, da je dražje oz. cenejše ponudnike težko določiti, saj je to odvisno tudi od spremembe same ponudbe znotraj enega obroka.

Precej širši krog restavracij
V Ljubljani je sicer z novim letom za študente na voljo 308 lokalov oz. skoraj sto več kot lani. V Mariboru pa se bodo študenti v letošnjem in prihodnjem letu prehranjevali v 115 različnih restavracijah, v preteklem obdobju so jih imeli na voljo 82.

1. januarja stopil v veljavo nov razpis za ponudnike študentske prehrane, ki ga je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve objavilo lani poleti. Na njegovi podlagi so se nekoliko spremenile cene študentskih obrokov, saj so ponudniki lahko določili nove cene, tako višje kot nižje v primerjavi z lanskim letom.

V Mariboru se cena za doplačilo študentskega obroka giblje med 0,00 in 3,98 evra. Povprečna cena obroka je v januarju 2011 1,96 evra in je v primerjavi z decembrom 2010 višja za 12 centov. V Ljubljani pa se cena doplačila giblje od 0,88 do 4,38 evra.

Cena obroka se določi na osnovi vrednosti obroka, ki jo je ponudnik navedel v razpisni dokumentaciji, od tega zneska pa se odšteje subvencija države, ki trenutno znaša 2,62 evra. Najvišja cena študentskega obroka je sicer omejena na sedem evrov.

Na odgovore, ali bodo dražje jedli tudi primorski študenti, še čakamo.

 

"Ignorantski odnos"
Ogorčenje nad povprečnim dvigom cen so že izrazili v podmladku izvenparlamentarne stranke NSi. "Študenti s strani ministrstva za delo, družino in socialne zadeve sploh niso bili obveščeni o podražitvi. Gre za ignorantski in ne partnerski odnos. Vlada s podražitvijo študentske prehrane krpa državni proračun na račun študentov, kar je sramotno in nezaslišano," so se na "novoletno darilo" ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika odzvali v MSi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.