Slovenija
24 ogledov

Novorojenčki: Rotnika nazaj

Agencija zahteva, da HSE v Tešu vzpostavi stanje pred razrešitvijo Rotnika. (Fot Žurnal24 main
Farsa v Tešu. Novoustanovljena državna agencija je začela s kadrovanjem.
Zaposlene še čakajo, a že v akciji

Nedonošenčki. Vlada je šele prejšnji teden sprejela sklep, da se v agencijo prezaposli 20 ljudi z ministrstev. Na delo v agencijo pa bodo prišli šele 1. decembra. Agencija sicer upravlja vsa podjetja, ki so v (delni) lasti države, tudi NLB, Pošto Slovenije, Novo KBM, Zavarovalnico Triglav, Telekom ..., a začela je pri Tešu.

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb, ki ima le upravo in tajnico, na zaposlene pa še čaka, od Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) zahteva, naj na čelo Termoelektrarne Šoštanj (Teš) znova postavi Uroša Rotnika.

V HSE so nam potrdili, da so od agencije prejeli pismo, pojasnila o vsebini pa pričakujemo jutri. Po naših informacijah se je član uprave agencije Marko Golob v ponedeljek sestal z Rotnikom v Premogovniku Velenje, direktor premogovnika Milan Medved pa nam je potrdil, da so se včeraj znova sestali na sedežu agencije, kjer naj bi jih sprejel drug član uprave agencije Danilo Grašič.Ne gre za to, da smo jih prepričali, naj podprejo Rotnika, ampak smo razčistili nekatere nejasnosti glede bloka 6. Kar zadeva mene, predvsem netočnosti glede zalog premoga v Velenju,” je dejal Medved, ki z vsebino pisma, naslovljenega na HSE, sicer ni seznanjen.

Odstavljeni direktor Uroš Rotnik še ne ve, ali bo od nadzornikov družbe, zahteval odškodninsko ali kazensko odgovornost. Za STA je dejal, da bo najprej preučil dokument agencije.

 

Te ni želel komentirati niti Grašič; naslovil nas je na predsednico uprave agencije Dagmar Komar. Rotnik in Djordje Žebeljan, predsednik nadzornega sveta Teša, ki je odstavil Rotnika, danes telefona nista dvigovala. Direktorja direktorata za energijo Janeza Kopača pa so naša vprašanja presenetila. “Nič ne vem o tem, ne morem komentirati,” je dejal. Sicer naši viri menijo, da se agencija ne sme vtikati v hčerinske družbe državnih podjetij. Tudi vlada je lahko le imenovala nadzorne svete državnih podjetij, hčerinske družbe pa so v pristojnosti matičnega podjetja.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.