Slovenija
607 ogledov

Novost: do upravne enote kar preko video klica

laptop računalnik Profimedia
Pilotni projekt Virtualno okence upravnih enot bo zaživel v naslednjih tednih.

Minister za digitalno preobrazbo Marko Boris Andrijanič je danes z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom predstavil implementacijo virtualnega okenca upravnih enot v sklopu projektov, ki bodo uvajale digitalne tehnologije v vsakdanja življenja državljanov.

Strateški svet za digitalizacijo, ki ga sestavlja več kot petdeset vodilnih strokovnjakov na področju digitalnih tehnologij, je lanskega junija predstavil štirideset ambicioznih ukrepov za digitalizacijo izobraževanja, gospodarstva, zdravstva in javne uprave. Eden izmed njih je tudi virtualno okence upravnih enot, ki sta ga predstavila ministra skupaj z načelnikoma upravnih enot Ljutomer in Domžale.

Po upravne zadeve preko video klica

''S pilotnim projektom “Virtualno okence upravnih enot”, ki se izvaja od lanskega novembra, želimo preizkusiti rešitev, ki bo državljanom omogočila, da opravijo vrsto upravnih zadev kar prek video klica z upravno enoto. Gre za pilotni projekt, ki nam bo pomagal priti do zanesljive in uporabniku prijazne rešitve. V naslednjih tednih in mesecih bomo tako na podlagi odzivov državljanov in uslužbencev upravnih enot nadgrajevali to rešitev tako v tehničnem kot tudi organizacijskem smislu. Pri tem bo seveda na prvem mestu varnost storitve. Državljanke in državljane zato vabim, da skupaj z nami sooblikujejo to in številne druge spletne storitve javne uprave,'' je na današnji novinarski konferenci k sodelovanju povabil minister Mark Boris Andrijanič.

Stranke se lahko na video klic z uslužbencem upravne enote naročijo preko portala eUprava, izbrano storitev pa lahko opravijo od doma. V pilotni fazi bodo lahko državljani preko varne avdio-video povezave v aplikaciji Microsoft Teams dostopali do splošnih informacij, različnih potrdil iz evidenc in informacij o fazi postopka. 

Vsi državljani nimajo znanja ali potrebnih orodij za opravljanje spletnih storitev. ''Prav zato je vlada prejšnji teden potrdila predlog Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s sprejemom katerega bomo lahko že letos zagnali največji program e-opismenjevanja pri nas,'' so sporočili iz Službe vlade za digitalno preobrazbo.

Letos se bo program osredotočil na mlade in starejše od 55 let, ki po ocenah vlade najbolj trpijo zaradi digitalne izključenosti. Omogočili jim bodo brezplačni tečaji digitalnih veščin, s katerimi bodo osvojili praktična znanja, pa naj gre za uporabo spletne banke ali spletnih storitev javne uprave.

Vsak starejši od 55 let, ki se bo udeležil subvencioniranega tečaja, bo upravičen tudi do digitalnega bona v vrednosti 150 evrov za nakup tablice ali druge računalniške opreme.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.