Slovenija
3558 ogledov

Novost, ki bo razveselila potrošnike

nakupovanje darila
Sklenjen je bil načelni dogovor o novih pravilih o pravicah potrošnikov v primeru nakupa blaga z napako.

Dogovor, ki so ga dosegli pravosodni ministri EU, potrošnikom v vsej EU prinaša enotna pravila za uveljavljanje jamčevalnih zahtevkov v primeru, ko ima blago, kupljeno neposredno v trgovini ali na spletu, napako. Za naše državljane je to korak naprej, zlasti pri varstvu njihovih pravic pri nakupu na spletu oziroma na daljavo, je poudarila pravosodna ministrica Andreja Katič.

Slovenija se je ves čas pogajanj intenzivno zavzemala za ohranitev visoke nacionalne ravni varstva potrošnikov. Ocenjuje, da je sprejeto besedilo uravnotežen kompromis med varstvom pravic potrošnikov in interesi podjetij, je pojasnila Katičeva.

Kaj dogovor prinaša?

Uvaja se hierarhija jamčevalnih zahtevkov, tako da bo lahko potrošnik v primeru blaga z napako najprej zahteval neodplačno odpravo napake, in sicer popravilo ali zamenjavo blaga, šele v drugi fazi pa znižanje kupnine ali odstop od pogodbe. Bo pa lahko v primeru, ko se napaka na blagu pojavi v manj kot 30 dneh od izročitve blaga, uveljavil pravico do zavrnitve - lahko bo odstopil od pogodbe in zahteval vračilo kupnine.

Glede na to, da takšen sistem predvideva tudi predlog nove slovenske potrošniške zakonodaje, je bila vključitev te pravice v besedilo direktive ključna za slovensko podporo novim pravilom. Poleg tega dogovor predvideva, da lahko članice za določene kategorije blaga določijo fiksna obdobja, ki veljajo kot razumna za popravilo in zamenjavo, kar bo potrošnika varovalo pred prodajalčevim zavlačevanjem odprave neskladnosti.

Ključni izboljšavi sta ...

V evropski organizaciji za varstvo potrošnikov Beuc so kot ključni izboljšavi izpostavili odločitev, da se v prvem letu po nakupu blaga v EU breme dokaza o ustreznosti blaga ob nakupu naloži prodajalcu, ter vključitev "pametnega" blaga, na primer telefonov in televizij, v direktivo.

Obžalujejo pa uvedbo hierarhije jamčevalnih zahtevkov, saj ta po navedbah Beuc za države, kot so Grčija, Portugalska in tudi Slovenija, pomeni, da bodo morale znižati svoje standarde.

Dosežen dogovor je izhodišče članic za pogajanja z Evropskim parlamentom, v katerih so še mogoče spremembe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.