Slovenija
2105 ogledov

Novost za upokojence

Upokojenci Saša Despot
S spremembo zakona o prevozih v cestnem prometu se uvaja novost za upokojence.

Od julija 2020 bodo upokojenci brezplačno uporabljali medkrajevni javni potniški promet, potem ko so poslanci podprli predlagane izboljšave. 

"S spremembo zakona smo med drugim vzpostavili pogoje za uveljavitev brezplačne uporabe medkrajevnega potniškega prometa za upokojence. Brezplačno se bodo vozili tudi registrirani športniki, mladi registrirani in kategorizirani športniki s statusom dijaka ali študenta pa bodo subvencionirano vozovnico lahko uporabili tudi za prevoz na vadbe in tekme. Omogočili bomo tudi prevoze gibalno oviranim študentom in invalidom," pravijo na ministrstvu za infrastrukturo.

"Na ministrstvu želimo omogočiti večjo mobilnost upokojencem, ne da bi se to poznalo pri njihovih pokojninah. Vesela sem, da je tudi v državnem zboru podpora ukrepu, ki bo upokojencem omogočil brezplačno uporabo medkrajevnih avtobusov in vlakov, res velika in enotna. … Upokojenci so edina družbena skupina, ki doslej pri uporabi medkrajevnega javnega potniškega prometa ni imela ugodnosti, medtem ko že vrsto let subvencioniramo prevoze dijakov in študentov, zaposleni pa prejemamo tudi nadomestilo za prevoz na delo. Zato je prav, da ugodnosti s tem zakonom zdaj uvajamo tudi za upokojence, prav pa je tudi, da smo ugodnosti uvedli tudi za registrirane športnike," je dejala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Edina večja skupina, ki doslej ni imela večjih ugodnosti, so osebe starejše od 65 let, ki niso več v delovnem razmerju, upokojenci, ki niso v delovnem razmerju, in invalidi, ki niso v delovnem razmerju. Brezplačne vozovnice bodo zagotovili njihovo mobilnost, povečali možnosti samostojnega življenja in ohranjanja socialnih stikov in potovanj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Naklonsky 11:18 30.oktober 2019.

    Očitno se že vsi pripravljajo na volitve. Jasno je, da Šarec s takšnim znanjem in vodenjem ne more biti več dolgo vladar.

  • mirror 08:51 30.oktober 2019.

    Ne vem kaj spet sili Bratuškova v upokojence. Nismo je pooblastili za zastopanje. Svojo volilno bazo naj išče drugje. Zdi se mi zelo čudno, da denarja za povišanje pokojnin ni, za zastonj avtobusne vozovnice pa je. To je skregano z ...prikaži več zdravo pametjo. Korist bodo imeli samo tisti, ki se bodo vozili, ostali pa ne. Povišajte pokojnine vsem in brez zastonj prevoza.