Slovenija
30 ogledov

Novosti v zakonu o delovnih razmerjih

Ministrica Cotmanova je prepričana, da bo novela vzpostavila pogoje za manjšo br Žurnal24 main
Novela zakona o delovnih razmerjih naj bi zagotovila večjo prožnost pri zaposlovanju in s tem manjše stroške dela za delodajalce, hkrati pa ohranila pravice zaposlenih.

Danes stopi v veljavo novela zakona o delovnih razmerjih, ki jo je državni zbor sprejel 29. oktobra. Po dolgotrajnih usklajevanjih med socialnimi partnerji je prišlo do dogovora, ki naj bi zagotovil večjo prožnost pri zaposlovanju in s tem manjše stroške dela za delodajalce, hkrati pa ohranil pravice zaposlenih in njihovo socialno varnost.

Novela med drugim omogoča večjo fleksibilnost zaposlovanja in s tem konkurenčno sposobnost gospodarstva, je ob sprejemu v DZ dejala  ministrica Marjeta Cotman in izrazila prepričanje, da bo novela vzpostavila pogoje za manjšo brezposelnost in kakovostna delovna mesta.

Novela zakona obravnava tudi zaposlovanje s krajšim delovnim časom, omogoča večjo notranjo mobilnost, prinaša novosti na področju odpovedi pogodbe o zaposlitvi ter prepoveduje kakršnokoli diskriminacijo in psihično nasilje na delovnem mestu. Spremembe se obetajo tudi na področju ureditve delovnega časa in letnega dopusta, prišlo pa naj bi tudi do ukinitve delovne knjižice kot obveznega dokumenta delavcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.