Slovenija
31 ogledov

Novšak je edini kandidat

Novšak je bil že pred petimi leti edini kandidat za vodenje GEN Energije. (Foto: Žurnal24 main
Razpis. Drugi energetski steber si želi voditi le zdajšnji direktor.

Na razpis za vodenje družbe GEN Energija se je po naših informacijah prijavil le zdajšnji direktor Martin Novšak. Nadzorni svet, ki ga vodi Danijel Levičar, z današnjim odpiranjem prijav tako ne bo imel veliko dela.

Protikandidata ni

4 kandidati so se prijavili za vodenje konkurenčnega HSE.

Nekoliko presenetljivo je, da je prijava le ena. Na razpis za vodenje konkurenčnega tako imenovanega prvega energetskega stebra Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) so namreč prispele štiri prijave. “Predvidoma letos bo sprejeta odločitev o gradnji drugega bloka Jedrske elektrarne Krško (Jek). Očitno si nihče ne upa skočiti v ta vrtinec,” ocenjuje poznavalec.

Preiskujejo ga kar trije

Kaj je GEN Energija
Podatki. GEN energija je v stoodstotni lasti države. Upravlja slovensko polovico Jeka, v lasti pa ima še Termoelektrarno Brestanica, Savske elektrarne in elektrarne na Spodnji Savi. Skupina letos načrtuje za 300 milijonov evrov prometa. GEN Energija je januarja vložila prošnjo za energetsko dovoljenja za drugi blok Jeka.

Novšakovi nasprotniki opozarjajo, da imajo podjetje pod njegovim vodstvom na muhi kar trije organi: urad za varstvo konkurence (UVK), računsko sodišče in Kosova komisija. “Edini postopek, ki je uveden proti GEN Energiji, je pri UVK,” pove Novšak.

Na računskem sodišču pojasnjujejo, da so res prejeli dopis, ki ga razumejo kot pobudo za revizijo, vendar je takih pobud veliko. Ali bodo revizijo uvedli, pa ne morejo napovedati. Novšak pravi, da za to pobudo prvič sliši.

Drago Kos je pojasnil, da so pred kakšnim mesecem ali dvema dobili prijavo zoper družbo Gen-I. Ta prodaja  elektriko iz nuklearke in je v polovični lasti Gen Energije, polovico pa imata Istrabenz in Gorenje. Prijave komisija še ni obravnavala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.