Slovenija
56 ogledov

Novšak padel v četrtem poskusu

Martin Novšak
1/2
Anže Petkovšek
Gen energija. Kadrovanje pred padcem vlade.

"Presenečen in šokiran sem. Za to niso imeli nobene prave osnove," se je na razrešitev odzval direktor Gen energije Martin Novšak. Na ekspresno sklicani izredni seji nadzornega sveta sta predsednik Martin Bratanič in njegov namestnik Leon Cizelj glasovala za razrešitev, dva nadzornika proti, eden pa se je vzdržal. "Takšno glasovanje ni neodločeno. Če je predsednik glasoval za, je sklep sprejet. Ali je bil na nadzornem svetu navzoč tudi član, ki se je vzdržal, ni pomembno, štejejo tisti, ki so glasovali," je dejal Borut Bratina, profesor gospodarskega prava na ekonomsko-poslovni fakulteti na Univerzi v Mariboru. Kot je dejal Novšak, pa bodo kljub temu preverili potek seje, kajti v statutu družbe ni predviden vzdržan glas.

Razlogi čez palec

Kot je pojasnil Bratanič, je bil glavni razlog za razrešitev poročilo francoskega inštituta za jedrsko in sevalno varnost IRSN, ki Gen energiji odsvetuje gradnjo drugega bloka krške nuklearke na obstoječi jedrski lokaciji in poslovodstvo družbe prosi, naj s pismom seznani upravo za jedrsko varnost. Novšak naj tega ne bi storil “pravočasno”. Takšno ravnanje je neodgovorno in ga ni mogoče razumeti kot skrb za jedrsko varnost, je navedel Bratanič (nadzornika, ki sta glasovala proti razrešitvi, sta na seji odstopila s položaja). "To je neresno," je komentiral Novšak. Drugi blok Jedrske elektrarne Krško je namreč še v idejni zasnovi in še nekaj let ne bo imel vpliva na jedrsko varnost.

PS bo vztrajala pri ničnosti


Novšaka tudi moti, da ga niso povabili na sejo, da bi se lahko branil pred očitki. "Narobe si predstavljate, da bi moral biti navzoč. On je samo vabljen in po poslovniku na sejah zaželen, da pojasni kakšne stvari," je pojasnil Bratanič. "Novšaka o seji nismo obvestili, ker smo najprej nameravali imeti zgolj sestanek, na katerem bi se dogovorili za sklic seje, nato pa se je izkazalo, da moramo nekatere stvari razčistiti. In to sami," je dodal. Pojavili so se tudi namigi, da naj bi včerajšnjo akcijo Bratanič (ki je blizu SDS) izpeljal v soglasju SD, kar pa so v stranki zanikali. So nam pa v Pozitivni Sloveniji pojasnili, da bodo vztrajali pri tem, da so vsa politična imenovanja po imenovanju Alenke Bratušek za mandatarko nična. "Tu se bo videla konsistentnost koalicijskih partneric," so dejali.

Komentarjev 2
  • Andrej Kerin 20:36 14.marec 2013.

    Komentar ? Ali je tukaj sploh še potreben komentar. To kar se dogaja sedaj z GEN energijo je pa posmehovanje posavcem invsem nam, ki tukaj živimo. če bo SDS-u to uspelo smo pa res navadne ovce in ne ljudje.

  • titty 14:20 14.marec 2013.

    Zakaj Novšak ni v redu, oziroma, kako vejo, da bo Šalamun boljši?? Aja, oprostite, članska izkaznica to pove. Sorry!