Slovenija
17 ogledov

Novšak je znova v sedlu

slovenija16.03.09...martin novsak..gen..energija....foto: anze petkovsek.. Anže Petkovšek
Gen energija. Sodišče razveljavilo sklep nadzornikov o razrešitvi direktorja.

Okrožno sodišče v Krškem je razveljavilo sklep nadzornega sveta (NS) o razrešitvi Martina Novšaka z mesta direktorja Gen Energije, ker je bila izredna seja NS sklicana nezakonito. Za sklic seje sta bila namreč le dva od petih nadzornikov. "Pritožil sem se na sklepe NS, ker ti niso bili sprejeti s potrebno večino. Sodišče je izdalo začasno odredbo, tako da se do pravnomočne odločitve sodišča nič ne spremeni," pravi Novšak. Kdaj bo torej vnovič prevzel posle? “Kako naj jih prevzamem od samega sebe?” odgovarja Novšak. Primopredaja z vršilcem dolžnosti Igorjem Šalamunom, ki je po četrtkovi seji stopil v Novšakove čevlje, namreč še ni bila v celoti opravljena.

"Odločitve sodišča ne bi komentiral, to je le dokaz, v kakšni pravni državi živimo," pa pravi predsednik NS Martin Bratanič in dodaja, da bo odločitev izpodbijal "z vsemi pravnimi sredstvi".

V Krškem izredna seja

Zaradi razrešitve Novšaka so v Krškem sklicali izredno sejo; glavni razlog za njegovo zamenjavo je namreč ležal v poročilu francoskega inštituta za jedrsko in sevalno varnost IRSN, ki odsvetuje gradnjo novega bloka ob obstoječi Jedrski elektrarni Krško (Jek). "Ta študija je verjetno povezana z željami Francije po pridobitvi tega posla, ki naj bi ga neuradno dobil ameriški Westinghouse; gre torej za boj konkurence," ugotavlja krški župan Miran Stanko, ki namiguje na določene povezave med francoskim inštitutom in posameznimi nadzorniki Gen energije. Občinski svetnik Rajmund Veber je konkretnejši: "Vodja francoskega inštituta je osebni prijatelj Leona Cizlja, podpredsednika NS Gen energije."

Komentarjev 1
  • dragec 10:45 20.marec 2013.

    No, SdS ni se vam posrečilo kadrovanje!!!