Slovenija
14 ogledov

NPU kazensko ovadil Thalerja

Nekdanji evropski poslanec Zoran Thaler. Žurnal24 main
Nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) kazensko ovadil.

"Če je kazenska ovadba vložena, mislim, da ni brez političnega motiva," je za Dnevnik povedal Boštjan Penko, odvetnik Zorana Thalerja, ki naj bi domnevno sprejemal podkupnino v zameno za vložitev dopolnil k evropski zakonodaji. Ovadbo je NPU po poročanju današnjega Dnevnika podal na specializirano državno tožilstvo v Ljubljani.

Pisarne ni preiskal nihče

Po besedah Penka pri ravnanju nekdanjega poslanca niso podana vsa zakonska znamenja očitanega kaznivega dejanja, še posebej ne, če se ovadba opira na posnetke novinarjev Sunday Timesa pod krinko, kar ni le nezakonito, temveč je to kaznivo dejanje samo po sebi.

Penko meni, da tožilstvo v nadaljnjem postopku dodatnih dokazov ne bo pridobivalo, saj je običajno, da se hišne preiskave naredijo, preden se poda kazenska ovadba. Thalerjeve pisarne v prostorih Evropskega parlamenta za zdaj ni preiskal nihče, čeprav je nekdanji poslanec soglašal, da pristojni organi to storijo brez sicer potrebne sodne odredbe.

Kot piše Dnevnik, je preiskovalna sodnica julija lani zavrnila tudi predlog NPU za hišno preiskavo. Penko je dejal, da postopek teče naprej "kljub pomanjkljivim pravnim argumentom", in ocenil, da Thaler ne more biti obsojen.

Thaler meni, da je objekt izživljanj

Thaler je za Dnevnik medtem povedal, da si želi, da se postopek čim prej konča. Meni, da je "objekt izživljanj in žrtev medijske zlorabe", in upa, da se bo v procesu pokazalo, da ni delal nezakonito on, temveč nekdo drug.

Šele ko bo na sodišču potrjena zakonitost ali nezakonitost dela britanskih novinarjev pod krinko, lahko po pisanju Dnevnika pričakujemo nadaljevanje Thalerjevih aktivnosti proti novinarjem Sunday Timesa oziroma proti medijski družbi News International.

Thalerja in njegovega odvetnika Penka NPU o svoji potezi naj ne bi obvestil, tako da sta za novico izvedela od časnika.

Komentarjev 4
  • juventus1897 13:22 29.maj 2012.

    Thaler, mislim da nisi objekt izzživljanj, temveč objekt SRAMOTE !

  • erikkk 11:34 29.maj 2012.

    objekt izživljanj ??? halo ...Sej ni važen kdo mu je dal z kakim namenom mu je izročal..ON JE VZEL ... in to je tisto bistvo .. zavedat bi se moral da tega ne sme delat, da ...prikaži več je kaznivo in to je tudi vedel.

  • Lavdan 11:32 29.maj 2012.

    Naivno je sedel v lastni drek. Sedaj pa z jokavim advokatom iščeta izgovore.