Slovenija
22 ogledov

NPU nad Dimičevo in Jankovića?

1/3
Žurnal24 main
V petkovem Žurnalu24 pišemo: Dimičeva na piki. Bivšo prvo damo Pahorjevega kabineta naj bi pod drobnogled vzeli tožilci in NPU. Bo Janković plačal? Privedbo plača proračun ali priča.

Neuradno. S Simono Dimic so se po naših informacijah začeli ukvarjati kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Policija zares privedla le Pavla Kodra
Mitja Ribičič. Bil je prvi, po katerega so policiste poslali poslanski preiskovalci, ki so preiskovali povojne množične poboje in pravno dvomljive sodne procese. A je Ribičič – kot včeraj Janković – izginil in ga policisti niso našli. Njegov odvetnik je bil Peter Čeferin, oče Aleksandra Čeferina, ki brani Jankovića. Sam se je pojavil na naslednjem zaslišanju komisije in sankcij ni bilo. Pavel Koder. Je doslej edini, ki so ga pred parlamentarno preiskovalno komisijo policisti tudi zares privedli. Šlo je za zadevo Elan. Jure Janković. Zaslišati ga je želela preiskovalna komisija, ki se ukvarja z gradbenimi posli. Dvakrat se je opravičil, tretjič so ponj poslali policiste, ki pa ga doma niso našli.

Šlo naj bi za novo preiskavo, ločeno od kriminalistične Generalne policijske uprave. Zanimalo naj bi jih, kako je bivša šefinja kabineta Boruta Pahorja kupila hišo v Murglah in kako je najela posojilo.

V akciji tudi tožilci
Uradno so na policiji pojasnili le, da bodo vse sume nepravilnosti, ki kažejo na zlorabo položaja, proučili.

Dimičeve se po naših neuradnih informacijah lotevajo tudi tožilci, ki kriminaliste usmerjajo pri zbiranju dokazov.

Po neuspelem poskusu zaslišanja na protikorupcijski komisiji smo preverili, ali bi utegnilo tudi Dimičevo, če se bo zaslišanju še naprej izogibala, doleteti policijsko spremstvo, ki naj bi včeraj pred poslanske preiskovalce privedlo Jureta Jankovića. Na komisiji so pojasnili, da s tem ne bo nič, saj za privedbo nimajo pristojnosti.

Na sodišče tudi Janković?
Bi pa utegnil za včerajšnjo neuspelo policijsko akcijo prisilne privedbe v parlament račun doleteti Jankovića, čeprav je na koncu prišel sam. Na sodišču so nam namreč pojasnili, da stroške plača preiskovalka iz proračuna, “vendar pa se plačilo stroškov, nastalih s privedbo, lahko naloži tudi priči”.

Po naših informacijah naj bi se kriminalisti NPU zanimali tudi za domnevno Jankovićevo posredovanje pri prodaji kmetijskih zemljišč v Ljubljani. Namembnost naj bi jim nato spremenili na Mestni občini Ljubljana, kjer županuje njegov oče Zoran Janković.

Sinu se v prihodnjih tednih o tem obeta celo zaslišanje na sodišču, če bi parlamentarni preiskovalci to zahtevali. Zaprosila sicer ne ljubljansko ne grosupeljsko (kjer Jure Janković živi) okrožno sodišče še nista prejela.

Če Jankovića na sodišče brez opravičila ne bi bilo, bi bili policisti lahko že drugič napoteni, naj ga prisilno privedejo. Plačal bi tudi kazen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.