Slovenija
17 ogledov

NPU preiskoval 17 težjih zadev

Premier Borut Pahor, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in direktor p Žurnal24 main
Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Harij Furlan danes predstavil rezultate enoletnega dela.

1. februarja lani smo dobili težko pričakovani Nacionalni preiskovalni urad (NPU), katerega vodenje je prevzel Harij Furlan. Preiskovalci so sicer začeli delovati že z januarjem. Eno leto po ustanovitvi direktor NPU na novinarski konferenci predstavil odmevnejše rezultate in akcije.Kot je dejal, je NPU lani "preiskoval skupno 17 kompleksnih zadev". Od samega začetka so zaznali odprt odnos z ustanovami, s katerimi so sodelovali. "Najintenzivnejše sodelovanje v letu 2010 je NPU imel z uradom za preprečevanje denarja, Davčno upravo RS, Računskim sodiščem RS in Komisijo za preprečevanje korupcije."

Za še uspešnejše delo si želimo še intenzivnejše sodelovanje s strani državnega tožilstva in njihove hitrejše odzive na naše predloge.
NPU v sporočilu za javnost

Trenutno v NPU delajo direktor in pomočnik direktorja urada, 5 vodij preiskav, 45 preiskovalcev in administrativno osebje. Letos nameravajo zaposlniti preostala prosta delovna mesta. Poleg tega bodo predlagali ustanovitev specializirane preiskovalne skupine v primerih preiskovanja zahtevnega gospodarskega kriminala, ki rabijo več pozornosti državnih organov.

Med obravnavanimi zadevami tudi Merkur
Med večje dogodke zagotovo spada akcija na sedežu Merkurja, ko so decembra preiskovalci NPU v sodelovanju s kriminalisti in policisti izvedli več hišnih preiskav ter iz Merkurja odnesli zajetno dokumentacijo. Zadeva se od takrat po informacijah, dostopnih javnosti, ni kaj dosti premaknila naprej. Na tožilstvu so nam pred dnevi povedali, da ovadbe zoper Kordeža s policije sploh še niso dobili. Čeprav proti Kordežu še vedno poteka predkazenski postopek, je tožilstvo predlagalo, sodišče pa odobrilo trimesečno prepoved razpolaganja s premoženjem, na kar se je Kordež pritožil.

Tudi pri včerajšnji odmevni akciji v Celju so bili prisotni preiskovalci NPU, ki so stopili na prste sodniku Milku Škobernetu ter dvema drugima osebama. Več o razvoju dogodkov bo znano danes.

Prva večja akcija aprila
O prvi odmevnejši akciji je sicer Dnevnik poročal aprila, ko je NPU s sodelovanjem mariborskih kriminalistov aretiral Mariborčana Roka Snežiča in Nenada Djukića, lastnika odškodninske družbe Poravnava. Preiskovalci naj bi v hišnih preiskavah zasegli več kosov strelnega orožja.

"NPU je bil dobra odločitev"
Sicer pa je NPU že v samem začetku dobil nemalo pozornosti javnosti, med drugim tudi zaradi domnevno spornega najema stavbe na Dimičevi ulici. O tem, ali oziroma kako smotrna je bila njegova ustanovitev, je bilo veliko polemik. Maja lani je zdaj že bivši šef kriminalistov Aleksander Jevšek dejal, da je že samo po štirih mesecih delovanja dobil več zahtevnih primerov gospodarskega kriminala in korupcije. "Čeprav smo v projektu NPU jasno zapisali, da bomo 'cost benefit' merili po dveh letih, je že danes ocena, da je bil NPU dobra odločitev," je dodal.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.