Slovenija
12 ogledov

NPU preiskuje dodeljen denar

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v celoti prevzel in zdaj vodi združeno kriminalistično preiskavo pri dodelitvi evropskih sredstev stadionu v Stožicah.

Preiskovalni urad sicer že dalj časa zbira in preučuje dokumentacijo v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Pri tem raziskovalci zbirajo obvestila od širokega kroga oseb, ki bi lahko dale informacije, pomembne za ta predkazenski postopek, je na začetku aprila pojasnil tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija.

Več informacij na Generalni policijski upravi "do zaključka zbiranja obvestil zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka" niso mogli posredovati. Menegalija je tako dejal le, da bodo o vseh ugotovitvah obvestili Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki predkazenski postopek usmerja.

Ljubljanski župan Zoran Janković je prepričan, da MOL tega denarja ne bo vrnila, ker so izpolnili vse pogoje razpisa:

"Naj nam poskušajo vzeti ta denar. To je njihova pravica, mi pa bomo svoje uveljavljali na sodišču."

Več v povezavi.

Kršenje pogojev razpisa
Služba vlade za lokalno samoupravo je ugotovila kršenje pogojev javnega razpisa, po katerem je ministrstvo za šolstvo sofinanciralo gradnjo stadiona Stožice.

Na razpisu je ministrstvo gradnjo sofinanciralo z 9,4 milijona evrov, od tega z osmimi milijoni evrov evropskega denarja. V službi so ugotovitve v petek posredovali Evropski komisiji.

Kot je pojasnila direktorica urada za kohezijsko politiko iz službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko Mateja Čepin, so ugotovili kršitev enega izmed pogojev javnega razpisa, in sicer pridobljeno uporabno dovoljenje.

"Ker ga upravičenec še nima, pač pa ima zgolj odločbo o poskusnem obratovanju, ki ni enakovreden dokument uporabnemu dovoljenju, je bila predlagana korekcija v višini 10 odstotkov izplačanih sredstev s strani ministrstva za šolstvo in šport upravičencu," pojasnjuje Čepinova.

Kršena še dva pogoja javnega razpisa?
V poročilu pa je tudi navedeno, da utegneta biti kršena še dva pogoja javnega razpisa, in sicer pogoj zaprte finančne konstrukcije in velikost projekta pod 45 milijonov evrov.

Ker je mnenje organa upravljanja, da sta oba pogoja po vsej verjetnosti kršena, posredniško telo pa meni drugače, so v službi vlade za regionalno samoupravo predlagali, da svoje mnenje poda še ministrstvo za finance, ki je pristojno za tolmačenje uredbe o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije na področju javnih financ, ki določa projektno dokumentacijo.

Če bodo mnenju službe na ministrstvu za finance pritrdili, to pomeni stoodstotno vračilo sredstev. Pravila za vračanje evropskih sredstev pa so, da če se nepravilnosti ugotovijo pri upravičencu, denar vrne upravičenec, torej v tem primeru Mestna občina Ljubljana. Če pa ugotovijo sistemsko nepravilnost, sredstva vrača odgovorna ustanova, v tem primeru ministrstvo za šolstvo in šport.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.