Slovenija
27 ogledov

NPU: Vlada za takojšnjo odpoved najemne pogodbe

Stavba NPU na Dimičevi bo še nekaj časa primerna politična kost. (Foto: Saša Des Saša Despot
Vlada je MNZ naložila, naj nemudoma odpove najemno pogodbo z družbo Ram Invest za prostore NPU na Dimičevi.

Vlada je na današnji redni seji obravnavala informacijo glede prostorskih rešitev za potrebe ministrstva za notranje zadeve (MNZ), so sporočili iz vlade.

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo je zadolžila, da za zavarovanje javnega interesa nemudoma pristopi k uveljavitvi odškodninske in kazenske odgovornosti zoper odgovorne osebe nekdanjega ministrstva za okolje in prostor za škodo v višini najmanj 382 tisoč evrov, ki je po navedbah vlade nastala zaradi neracionalnega ravnanja v postopku preselitve ministrstva.

Poleg tega je vlada ministrstvu za pravosodje in javno upravo naložila, da do prihodnje seje vlade pripravi predlog celovitih prostorskih rešitev za ministrstva in vladne službe, so še sporočili.

Minister za notranje zadeve Gorenak je v torek že pojasnil, da je vladna komisija za kadrovske in administrativne zadeve soglasno sklenila, da se MNZ vključno z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) in tudi ostalimi službami z najetih lokacij in z lokacije v Štefanovi ulici seli v prostore na Litostrojski cesti v Ljubljani.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa se bosta selila v prostore, ki jih bo priskrbelo ministrstvo za pravosodje in javno upravo.

Zgodba se vleče že od leta 2007

Zgodba z najemom prostorov za potrebe ministrstva se sicer vleče že od leta 2007. Takrat je bila pripravljena investicijska dokumentacija za najem s postopnim odkupom stavbe na Litostrojski cesti v Ljubljani, prav tako tudi rešitev, ki je predvidevala, da bi se stavbo najelo prek družbe DSU Nepremičnine.

13. decembra istega leta je MNZ s podjetjem tudi sklenilo najemno predpogodbo za poslovno stavbo, garažna mesta in pripadajoče zemljišče. Predpogodba je predvidevala letno najemnino v višini 4,6 milijona evrov.

A maja 2009 so nato na MNZ sprejeli odločitev, da se na Litostrojsko cesto ne bodo selili, januarja 2010 pa so s podjetjem Ram Invest sklenili pogodbo za najem prostorov na Dimičevi.

Ministrstvo za najem prostorov plačuje 136 tisoč evrov mesečno, medtem ko naj bi Ram Invest za lizing podjetju Hypo Leasing, od katerega je odkupil stavbo, plačeval 125 tisoč evrov mesečnega lizinga, kar naj bi pomenilo, da njegov lastnik Igor Pogačar na ta način vsak mesec zasluži najmanj 11 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja.

Računsko sodišče je avgusta zaradi najema prostorov za NPU na Dimičevi izdalo negativno mnenje, protikorupcijska komisija pa je le dan pozneje v načelnem mnenju ugotovila, da ravnanje uradnih oseb na MNZ pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije. Tedanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal se je še isti dan odločila za nepreklicni odstop.

Na ministrstvu so takoj po izdanih mnenjih začeli pripravljati terminski načrt za realizacijo priporočil računskega sodišča in postopek za odpoved pogodbe podjetju Ram Invest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.