Slovenija
26 ogledov

N.Si pripravila osnutek zakona o dostojnem pokopu

N.Si je pripravila osnutek zakona o dostojnem pokopu. Kot izpostavlja Ljudmila Novak, z osnutkom ne želijo spodbujati ideološkega boja, temveč narediti korak naprej k spravi.

V N.Si so pripravili osnutek zakona o dostojnem pokopu. Kot je izpostavila predsednica stranke Ljudmila Novak je po zadnjih podatkih Inštituta za novejšo zgodovino število žrtev povojnih pobojev samo med Slovenci 14.885. "V to niso všteti Hrvati, Srbi, Bosanci, Albanci, Italijani, Nemci in še pripadniki drugih narodnosti, ki so bili prav tako pobiti med svojim umikanjem preko našega ozemlja."

Predlog zakona je N.Si uskladila z mednarodnim himanitarnim pravom in določili ženevske konvencije. "Z zakonom se približujemo ureditvam, ki ga imajo druge države Evropske unije. Druge države so to problematiko po večini že zdavnaj uredile, samo Slovenija ne," izpostavlja Novakova in doda, da je skrajni čas, da tudi mi to vprašanje uredimo na civilizacijski način.

Kot poudarja Novakova, Slovenija po vseh teh letih, ko so med nami še vedno zamolčane zgodbe iz polpretekle zgodovine ne more normalno delovati. V stranki si ne želijo, poudarja predsednica, da ta zakon  postane kamen spotike, pač pa stopni kamen na poti reševanja problemov. "Hkrati pa tudi na nek način preizkusni kamen za novo politično kulturo, ki so jo v Sloveniji vsi skupaj želimo."

Novakova je še pojasnila, da gre za tehnični zakon, ki rešuje način pokopa na različnih lokacijah in obeležitve grobišča. Po njenih besedah je tudi pomembno, da se grobišča zapišejo v register in so zato varovana. Predlog ne določa, kakšni napise bi morala nositi spominska obeležja, predvideva pa posebno proračunsko postavko v višini milijon evrov na leto.

V NSi pričakujejo, da bo osnutek dobil širšo podporo med parlamentarnimi strankami, saj je večina strank izrazila željo, da se to področje uredi. Konkreten predlog bodo drugim poslanskim skupinam predstavili v januarju.

Komentarjev 5
  • benč 17:11 17.december 2014.

    Toti so še vedno med opicami. Dajte že enkrat mir z temi pokopi!!!

  • ennanova 15:46 17.december 2014.

    Jezus kot gospodar in učiteljV tem adventnem času se številni ljudje nenehno srečujejo s sporočili o naravi Jezusovega poslanstva na tem svetu in z razlagami njegovega delovanja. Preskočimo propagando in se vprašajmo, kaj je v resnici storil Jezus, kakšno ...prikaži več je njegovo resnično temeljno sporočilo nam, …http://za-misli.si/teorija/besede/2026-jezus-kot-gospodar-in-ucitelj

  • Pepe007 14:48 17.december 2014.

    Mislim, da ima en delež mrtvih med vojno že označene grobove in obeležja, en delež pa ne. O tem kot kaže govori zakon. Ali bi morali sedaj za neko ravnotežje ta pravim postaviti zlata obeležja?Za vsakega umrlega se ima ...prikaži več pravico vedeti, kje je njegov grob in grob naj bo označen. Ker je predlog dala napačna stranka, je seveda vse skupaj mlatenje prazne slame, tudi če je po ženevski konvenciji. Vladajoča stran tega ne bo dopustila.