Slovenija
24 ogledov

NSi v vladi zanimata gospodarstvo in zdravstvo

Ljudmila Novak Saša Despot
V morebitni prihodnji koaliciji NSi zanimata zlasti resorja gospodarstva in zdravstva, je danes poudarila predsednica NSi Ljudmila Novak.

NSi bo vtrajala pri reformah, saj po besedah evropskega poslanca Lojzeta Peterleta "vsak dan brez reform dviga račun slovenskim davkoplačevalcem".

Bistvene zahteve so zajete v predlogih pokojninske in zdravstvene reforme, reforme sodstva, reforme trga dela in v spodbujanju gospodarstva z davčno reformo. Zavzemajo se za nizke davke in odprto gospodarstvo, torej za privatizacijo, je pojasnila.

Največ prahu zaradi socialne kapice

Programske smernice je podrobneje pojasnil vodja poslanske skupine Matej Tonin, pri čemer je izpostavil, da je največ polemik doslej povzročil predlog socialne kapice. Ta je po Toninovem prepričanju nujna zlasti zato, ker bi omogočila, da bi sposobne in produktivne posameznike zadržali v Sloveniji. Glede predloga delne socialne kapice v NSi s Cerarjevo razlago za zdaj niso povsem zadovoljni.

Sodna reforma naj vključuje poskusni sodniški mandat in reformo sodnega sveta, zdravstvena pa več konkurence. Na področju trga dela v NSi predlagajo večjo fleksibilnost, ki bi delodajalcu olajšala odpuščanje delavcev, pri čemer pa bi ta moral delavcu zagotoviti odpravnino v višini trikratnika plače. Sredstva v ta namen bi se zbirala v posebnem skladu za odpravnine.

Družinski zakonik se ne sme spreminjati

Predsednica NSi je ponovila tudi nekatere druge programske smernice NSi. Družinski zakonik in zakon o verski svobodi želijo v NSi ohraniti v sedanji obliki, prav tako se zavzemajo za ureditev odnosa do žrtev povojnih pobojev. Kot je poudarila Novakova, pri tem vprašanju ne gre za netenje ideološkega boja, pač pa za civilizacijsko normo.

Osnutek koalicijske pogodbe bodo v NSi dopolnili z navedenimi predlogi in jih v torek posredovali Cerarju. Nato pričakujejo vabilo na nadaljnje pogovore.

Komentarjev 6
  • Dusan Kokalj 08:51 05.avgust 2014.

    Novakova se bori samo za svojo rit.Upam da bo Cerar toliko pameten da jo bo postavil na hladno.

  • jezero 07:46 05.avgust 2014.

    Milka prodaja bivši program Šušteršiča, ki ga sam ni uresničil, ker je maksimalističen. V stilu: 100 razredov v šoli, 30 jih ukinemo pa še 15 šol zraven. To zna vsak klošar.

  • patrijarh 06:47 05.avgust 2014.

    Sigurno si javni uslužbenec,pri koritu.Zato te lahko skrbi.