Slovenija
2944 ogledov

Nujne seje sveta za nacionalno varnost je konec, to so ugotovili

Robert Golob Flickr/Vlada RS
Kljub prazniku se je na državni proslavi sestal svet za nacionalno varnost.

"Ugotovljeno je bilo, da ni neposrednih nacionalnovarnostnih implikacij zadnjih dogodkov v Ruski federaciji za našo državo. Zaradi nastalega položaja niso bili ogroženi slovenski državljani, naše veleposlaništvo v Moskvi še naprej normalno deluje," je v izjavi po seji sveta povedal Andrej Benedejčič, sekretar sveta za nacionalno varnost.

Spomnimo, včeraj se je Jegenij Prigožin s svojo vojsko plačancev napotil proti Moskvi, da bi izsilim menjavo ministra za obrambo in načelnika generalštaba.

Ko so bili le še kakšnih 200 kilometrov od Moskve, je ukazal umik, ruske oblasti so obljubile, da njega in njegovih borcev ne bodo kazensko preganjale zaradi upora, sam pa naj bi se umaknil v Belorusijo.

"Včerajšnji dogodki pričajo, kakšno nevarnost ta nepotrebna vojna predstavlja za celotno mednarodno skupnost. Glavni razlog, da smo bili vsi pozorni na to, kaj se dogaja v Rusiji, je posledica dejstva, da gre za jedrsko velesilo. Svet za nacionalno varnost znova poziva rusko stran, da upošteva resolucijo generalske skupščine Združenih narodov, ki predvideva takojšen in brezpogojni umik ruskih sil iz Ukrajine," je še dodal Benedejčič. 

Andrej Benedejčič | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Svet za nacionalno varnost se je danes sestal v ožji sestavi, to pomeni, da so se srečali predsednik vlade Robert Golob, ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, ministra za obrambo in notranje zadeve Marjan Šarec in Boštjan Poklukar, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in direktor Sove Joško Kadivnik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Toma 21:34 25.junij 2023.

    Torek se nori pleslahko nadaljuje?!

  • Ender3 17:31 25.junij 2023.

    Kako je to naš obramboslovec prenesel ?

  • Soljatar 15:38 25.junij 2023.

    same nagnusne face dons na zurnal24.si...