Slovenija
450 ogledov

Nujno preverite, da ne boste v prekršku

dimnikar Profimedias
Konec meseca se izteče rok za izbor dimnikarske družbe. Še posebej pozorni morajo biti tisti, ki živijo na območjih, kjer dosedanji koncesionar nima več dovoljenja za opravljanje storitev.

Do 30. junija morajo uporabniki dimnikarskih storitev s seznama dimnikarskih družb, ki je objavljen na spletni strani ministrstva za okolje in prostor, izbrati dimnikarsko družbo, ki bo v prihodnje opravljala dimnikarske storitve na njihovi mali kurilni napravi za obdobje najmanj 12 mesecev. 

Če ste zadovoljni ...

Tistim uporabnikom, ki so zadovoljni z nekdanjim koncesionarjem in želijo, da ta tudi v prihodnje zanje izvaja storitve, ni treba narediti nič. Storitve bo tako do v času med 1. julijem 2017 in 30. junijem 2018 zanje opravljaj stari koncesionar, če ta izpolnjuje z zakonom predpisane pogoje. To pomeni, da ima dimnikarska družba dovoljenje in da zanjo dela dimnikar z licenco. 

Če niste zadovoljni ...

Uporabniki, ki se odločijo, da bodo zamenjali dimnikarsko družbo, morajo to storiti do zadnjega dne v tem mesecu. Izberejo lahko med družbami, ki so navedene na seznamu dimnikarskih družb na strani okoljskega ministrstva. Izbrani dimnikar bo storitve opravljal najmanj 12 mesecev. 

Zakon uporabnikom ne nalaga obveznosti, da bi uporabnik o menjavi moral obvestiti nekdanjega koncesionarja. Na ministrstvu priporočajo, da v izogib nepotrebni nadaljnji komunikaciji uporabniki nekdanjega koncesionarja kljub temu obvestijo o menjavi. S tem bodo pripomogli tudi k boljšemu načrtovanju dela dimnikarskih družb. 

Na teh območjih morate še posebej paziti

Posebno opozorilo velja za tista območja, za katera na zadnji dan preteklega leta ni bilo sklenjene veljavne koncesijske pogodbe in za tista območja, kjer je imelo koncesijo podjetje, ki skladno z novim zakonom o dimnikarskih storitvah ni pridobilo dovoljenja za nadaljnje opravljanje dimnikarskih storitev. 

Prebivalci teh območij morajo do konca meseca izbrati dimnikarsko družbo, sicer morda ne bodo mogli omogočiti ustreznega opravljanja dimnikarskih storitev na njihovi mali kurilni napravi, kar je po zakonu odgovornost uporabnika. Kdor ne bo uredil tega, je za to lahko kaznovan. Zakon namreč predvideva globo za uporabnika dimnikarskih storitev, če ne omogoči njihovega izvajanja. Predvidena globa je od 60 do 100 evrov. 

Po podatkih ministrstva za okolje so območja, kjer na zadnji dan lanskega leta ni bilo sklenjene veljavne koncesijske pogodbe in kjer jo je imelo podjetje, ki skladno z zakonom ni pridobilo dovoljenja za opravljanje dimnikarskih storitev, naslednja: Bohinj, Bovec, Cerkvenjak, Destrnik, Gorenja vas – Poljane, Hrpelje – Kozina, Idrija, Izola, Komen, Koper, Pivka, Sežana, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Škofja Loka, Trzin, Videm, Žetale in Žužemberk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.