Slovenija
11 ogledov

Nuncij: Papež se ni opredelil do arbitraže

Pojavile so se številne interpretacije januarskega papeževega govora. (Foto: Reu Žurnal24 main
Apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello je pojasnil, da je papež Benedikt XVI. v januarskem govoru zgolj pozdravil mirno reševanje mejnega vprašanja, ni pa se opredelil do arbitraže.

Papež je zgolj "izrazil zadovoljstvo nad namenom reševanja", ni pa se imel namena "opredeliti do vprašanja, komu zaupati arbitražo", je v izjavi za javnost dejal Abril y Castello. S tem se je odzval na izjave člana komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Ivana Kukarja, da papež, Vatikan in slovenska Katoliška cerkev arbitražnega sporazuma ne podpirata.

Kot je med drugim zapisal, so s tem želeli pojasniti "nekatere enostranske in netočne interpretacije" omenjenega govora papeža Benedikta XVI. To je že na isti novinarski konferenci, na kateri je svojo izjavo dal tudi Kukar, pojasnil tudi tajnik komisije Tadej Strehovec. Ta je takrat dejal, da je papež samo izrazil "načelno podporo Svetega sedeža k mirnemu razreševanju mejnih sporov", pušča pa odprto, v kakšni obliki bodo ti spori rešeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.