Slovenija
13 ogledov

Nussdorferjeva nova varuhinja

vlasta nussdorfer bobo Žurnal24 main
Državni zbor je danes z 82 glasovi za in štirimi proti za novo varuhinjo človekovih pravic izglasoval dolgoletno tožilko in predsednico društva Beli obroč Vlasto Nussdorfer. Nussdorferjeva bo šestletni mandat nastopila 23. februarja letos.

Poslanci so na današnji seji z 82 glasovi za in štirimi proti potrdili tožilko Vlasto Nussdorfer za varuhinjo človekovih pravic.

Nussdorferjeva je takoj po prisegi v nagovoru poslancem poudarila, da je danes zanjo prav poseben dan, "lep, nenavaden in tudi obetajoč za njenih naslednjih šest let". Z velikim optimizmom pa jo navdaja tako izjemna podpora poslancev, je dodala.

Novoizvoljena varuhinja upa, da bo izpolnila pričakovanja tistih, ki v trenutkih stiske potrebujejo strokovno pomoč. Kot je dejala, lahko računajo nanjo. Hkrati pa Nussdorferjeva upa, da bo lahko pripravljala poročila, ki bodo pokazala, da je pri nas spoštovanje človekovih pravic na visoki ravni.

Generalna sekretarja v uradu predsednika republike Nataša Kovač je v imenu predsednika Boruta Pahorja, ki je Nussdorferjevo tudi predlagal, poudarila, da kandidatko odlikujejo izjemna predanost, iskrenost in neizmerna življenjska energija, ki jo namenja ljudem v stiski, žrtvam nasilja in ranljivim skupinam. S tem pa tudi vsak dan pomaga pri uveljavljanju človekovih pravic, je dodala Kovačeva.

Spomnila je, da je Nussdorferjeva pobudnica več projektov, med drugim ustanovitve društva Beli obroč, ki pomaga žrtvam kaznivih dejanj. Novoizvoljena varuhinja vsak mesec tudi nameni vsaj 150 ur prostovoljnemu delu, je nadaljevala Kovačeva, vse to pa je zadostno zagotovilo, da bo funkcijo opravljala nepristransko in vestno, "ne kot zaposlitev, ampak kot poslanstvo", je še dodala.

V SDS in NSi nasprotovali Nussdorferjevi

Na seji parlamentarne mandatno-volilne komisije, ki je bila prejšnji teden, so poslanci predlog predsednika republike Boruta Pahorja podprli s 13 glasovi za in enim proti.

Nussdorferjeva je za izvolitev potrebovala 60 poslanskih glasov, na seji mandatno-volilne komisije so njenemu imenovanju nasprotovali v SDS in NSi. Poslanka SDS Eva Irgl je pojasnila, da jih Nussdorferjeva ni prepričala.

Janša: Prevzemate odgovorno funkcijo

"Prevzemate odgovorno in zahtevno funkcijo, ki je pomemben temelj varovanja demokratičnosti in pravičnosti v naši državi," je predsednik vlade Janez Janša zapisal v čestitko novoizvoljeni varuhinji človekovih pravic.

Zaželel ji je uspešno delo. V čestitko pa je zapisal tudi: "Človekove pravice so vrednote, ki jih varujemo z Ustavo Republike Slovenije. Verjamem, da boste s svojim znanjem in izkušnjami funkcijo varuhinje človekovih pravic opravljali uspešno. Pomembna, a morebiti včasih spregledana funkcija varuha je povezovanje civilne družbe z institucijami, ki skrbijo za varovanje človekovih pravic in svoboščin."

Komentarjev 4
  • privat 10:17 03.februar 2013.

    ne verjamem v njo ...Drnovšek je imel dvome!!!. Vseeno dajmo ji šanso ,saj živimo že v državi brez osnovnih človekovih pravic...pravic do preživetja,pravic do človeku vrednega življenja! Oblast ropa v imenu zakona države najšibkejše člene družbe (mlade družine,otroke,penzioniste,delavce....) z razlogom ...prikaži več ,da lahko bogataši živijo v izobilju!! Rezultati se morajo videti v parih mesecih...

  • pikijakob 21:41 01.februar 2013.

    ivek a ta ni na tvoji plačilni listi pa se jo malo bojiš?

  • ocean 13:20 01.februar 2013.

    Kaj ko bi raje podaljšali sedanji varuhinji mandat za toliko časa, da se izvedejo nove parlamentarne volitve. Tako bi lahko volilci neposredno izvoli svojo varuhinjo, kar bi bilo najbolj prav. Le kdo se je spomnil, da morajo poslanci pozicije in ...prikaži več opozicije, zbirati varuha ljudstvu. Ali ni namen varuha, da ščiti ljudstvo pred napakami in zlorabami oblastnih elit. Torej naj si ljudstvo samo izbere svojega zastopnika. Večkrat dobim občutek pri spremljanju dogajanja v naši deželi, da se nahajam v pravljični deželi z imenom Butale.