Slovenija
32 ogledov

Nussdorferjeva sprejela kandidaturo

vlasta nussdorfer bobo Žurnal24 main
Predsednik Borut Pahor bo za varuhinjo človekovih pravic predlagal Vlasto Nussdorfer. Ta je na kandidaturo pristala.

"Predsednik republike me bo predlagal kot kandidatko za varuhinjo človekovih pravic," je za Večer dejala vrhovna državna tožilka Vlasta Nussdorfer in dodala, da je kandidaturo sprejela.

Nussdorferjeva je pojasnila, da Pahorjevo ponudbo jemlje kot izraz velikega zaupanja, sama pa ravno zato čuti še večjo odgovornost. "Sprva do poslancev, ki morajo o tem odločiti z dvotretjinsko večino, in bi jih rada v predstavitvah prepričala, nato pa do vseh državljank in državljanov, ki zlasti v težkih časih ne smejo izgubiti upanja, da so človekove pravice izjemno pomembne in morajo biti spoštovane, pogosto pa so kršene prav najšibkejšim."

Kot je poudarila, ima zagotovo dovolj delovnih izkušenj, znanja in še vedno dovolj zavzetosti za pošteno, pravično in zavzeto opravljanje tega dela. Poudarila je, da se bo "z veseljem odzvala" na povabila poslanskih skupin za predstavitev, in potrdila, da je nekaj teh vabil že prejela.

V uradu predsednika republike so navedli, da uradnega predloga sicer še ni, je pa Pahor poslal pismo vodjem poslanskih skupin, v katerem jih v skladu z dogovorom na posvetovanju obvešča, da želi državnemu zboru kot svoj predlog podati Nussdorferjevo. Ob tem jih še prosi, če lahko kandidatko v prihodnjih dveh dneh sprejmejo na predstavitvi in ga nato obvestijo o njihovem mnenju.

Cerar ga je zavrnil

Je pa pretekli teden Pahorja zavrnil Miro Cerar. Za kandidaturo se mu je zahvalil in dejal, da bo bolj koristil kot profesor prava in aktivni član civilne družbe kot varuh človekovih pravic.

Za varuha človekovih pravic je sicer na poziv predsednika republike še v prejšnjem mandatu prispelo 26 kandidatur.

Komentarjev 3
  • ennanova 09:16 08.januar 2013.

    Leto nevarnega delovanjahttp://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/719-leto-nevarnega-delovanja

  • Scott 00:59 08.januar 2013.

    LDS se prebuja?

  • izvedenec 21:39 07.januar 2013.

    ŠKANDAL!! režimsko konformistko za varuhinjo?!Slovenci si zaslužimo, da bo varuh oseba iz civilne družbe!!!!upam, da bo padla v DZ!!!!