Slovenija
22 ogledov

Nussdorferjeva že danes na pogovore

vlasta nussdorfer bobo Žurnal24 main
Vlasta Nussdorfer, ki jo predsednik države Borut Pahor predlaga za varuhinjo človekovih pravic, je pred srečanjem z nekaterimi poslanci dejala, da dela varuhinje ne jemlje kot poklic, ampak kot poslanstvo.

Vlasta Nussdorfer je v kandidaturo pristala, ker pri svojem delu že opravlja veliko dela varuhinje, poslance pa želi prepričati z delom in zagnanostjo.

Klic predsednika republike je Nussdorferjevo, kot je dejala zelo presenetil. Po njenih besedah je bila odločitev kar težka, saj ne ve, "kakšna bo pot v parlament". A če jo Pahor vidi kot kandidatko, je to zanjo "veliko priznanje".

Kot pravi Nussdorferjeva, se mnogi ljudje nanjo obračajo že zdaj v okviru društva Beli obroč. Velikokrat jih napoti na varuhinjo, sodeluje tudi z ministrstvi in si prizadeva za spremembo zakonodaje. Kot je dejala, ima še kar nekaj želja za izboljšave, ki bi jih sicer težje dosegla, meni pa, da ji bo kot varuhinji to uspelo.

Nussdorferjeva ocenjuje, da je treba biti v teh hudih časih še bolj subtilen in dejaven. Po njenih besedah so pri nas človekove pravice ranljivim skupinam pogosteje kršene kot tistim, ki si znajo sami poiskati rešitev. Šibkejšim so po njenem mnenju pravice pogosto kršene tudi zato, ker je kriza huda. "V krizi udari marsikaj na plan, revščina prinese nasilje, nasilje prinese stopnjevanje diskriminacije, netolerantnosti v družbi, prehitrih odzivov ljudi," je dejala.

Če bo imenovana za varuhinjo za človekove pravice, Nussdorferjeva napoveduje, da se bo najprej pogovorila z ljudmi, ki na uradu varuha delajo, sicer pa bi rada obiskala različne institucije, kot so ministrstva in sodišča.

Sestankuje s strankami

Nussdorferjeva se sicer v teh dneh v DZ srečuje s poslanskimi skupinami. Predstavila jim bo svojo vizijo dela, hkrati pa pričakuje, da ji bodo predvsem zastavili različna vprašanja. Danes se je že srečala s poslanskima skupinama DeSUS in SD, načrtuje pa še srečanje s poslanci SLS. V sredo se bo sestala tudi s poslanskimi skupinami PS, DL in NSi. Da se bodo srečali z Nussdorferjevo, so sporočili tudi iz poslanske skupine SDS, za termin sestanka pa se še dogovarjajo.

Na vprašanje, ali pričakuje dvotretjinsko podporo, je Nussdorferjeva odgovorila, da je to težko reči, saj nima nobenih zagotovil in z nikomer ni dogovorjena. Po srečanju s poslanci DeSUS je dejala, da poslanskih glasov ne sešteva. V poslanski skupini DeSUS po srečanju z Nussdorferjevo niso dajali izjav, v SD pa po srečanju pripravljajo izjavo za javnost.

Komentarjev 3
  • Scott 03:56 09.januar 2013.

    Lds na pohodu?

  • erikkk 17:37 08.januar 2013.

    jst nisem zato da je varuhinja...žal iz njenih prejšnjih pojavljanj v medijih sem večkrat zasledil pristranskost ..

  • dragec 13:02 08.januar 2013.

    Vlasta je enaki populist kot naš Borut. Prav pašeta skupaj!!!