Slovenija
25 ogledov

Nyberg Cerarju: Kako je to pri vas mogoče?

Slaba banka Anže Petkovšek
To je Cerarju napisal Lars Nyberg, ki ga je vlada odstavila.

Lars Nyberg se je v pismu predsedniku vlade Miru Cerarju razpisal o Savi Turizmu, ki bi moral biti nas turistični biser, a ni. 

Sava se je zelo zadolžila pri bankah, hoteli pa so zanemarjeni, kam je šel denar, se sprašuje. Zanimiv se mu zdi tudi odnos z Gorenjsko banko. "Sava je največji lastnik Gorenjske banke, ki ji je dala veliko posojil in je zaradi tega skoraj ostala brez licence, da bi preživela, še pred koncem leta potrebuje 13 milijonov evrov. Kljub temu je banka upravljala načrt prestrukturiranja za svojega lastnika. Ali ni to eklatanten primer konflikta interesov?" se sprašuje. 

Davkoplačevalska subvencija

Čuden se mu zdi tudi načrt prestrukturiranja. "Sava je vzela več kreditov, kot jih bo lahko odplačala, njene delnice so ničvredne, a v načrtu prestrukturiranja je vodstvo predlagalo, da lastniki obdržijo 23 odstotkov podjetja. To je davkoplačevalska subvencija, ki je v drugih državah ne bi nikoli predlagali. Kako je to mogoče? Zakaj bi lastniki na račun davkoplačevalcev obdržali premoženje,"  se sprašuje. 

slovenija 18.06.13, Lars Nyberg, DUTB, Druzba za upravljanje terjatev bank, NK n | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Nybers sicer meni, da Sava Turizem je v nacionalnem interesu, a opozarja, da so politiki za strateško naložbo označili Savo: podjetje, ki je pred bankrotom, ki bo oškodovalo davkoplačevalce in je premalo investiralo v hotele. 

"Ponudili smo pregleden način izboljšanja stanja v Savi Turizmu, prestrukturirali smo več družb, tudi Cimos, zdaj pa bi Savo izvzeli iz DUTB in pustili sedanje vodstvo. Je to res v interesu Slovenije ali samo v njihovem interesu? V primeru Save se mi zdi, da je na delu korupcija. Ste imeli to v mislih, ko ste govorili o boju proti njej?" je Cerarja v pismu še vprašal Nyberg. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • macola 11:08 13.oktober 2015.

    Tole preberi.... http://www.portalplus.si/1135//

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:07 13.oktober 2015.

    Normalno. Ko nimaš več kej zgubit se šele upaš povedat o nepravilnosti. Sej noben ne laja proti svojemu delodajalcu ki mu daje hrano dokler ali stvar ni neznosna ali pa je odpuščen.

  • Janez_53 08:50 13.oktober 2015.

    Zanimivo, da tale Niberg prej ni imel jajc, da bi javno opozoril na nepravilnosti, sedaj ko so ga brcnili, pa je pameten!