Slovenija
25 ogledov

O blokadi DeSUS neformalno v soboto

erjavec pahor1 bobo 260908 Žurnal24 main
Po naših informacijah naj bi se v soboto sešli ključni ministri in predsednik vlade ter s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, razpravljali o rešitvi koalicijskega zapleta gleda pokojnin.

Sprva je bilo slišati, da naj bi se v soboto na izredni seji o proračunih 2010 in 2011 in tudi o zamrznitvi rasti pokojnin sešla tudi vlada. Branko Vidrih iz urada vlade za informiranje pa je za Žurnal24 povedal, da bo proračunska seja vlade predvidoma v torek.

DeSUS (še) vztraja
Kot je znano, koaliciji niti včeraj ni uspelo preseči nesoglasij v zvezi z zamrznitvijo pokojnin v luči gospodarske krize. DeSUS vztraja, da do zamrznitve ne sme priti pod nobenim pogojem in blokira sprejetje proračuna.

Iz tega razloga je današnja seja vlade minila brez razprave o proračunu, saj so DeSUS napovedali, da ga ne bodo podprli, s tem pa koalicija v DZ ne bi imela potrebne večine.

Erjavčev DeSUS blokira proračun
V ponedeljek je vodja DeSUS-a Karl Erjavec dejal, da bi po dodatnih izračunih stranke za normalno usklajevanje pokojnin ob morebitni rasti plač v javnem sektorju in v gospodarstvu potrebovali okoli 120 milijonov evrov, medtem ko je  minister za pravosodje in predstavnik LDS Aleš Zalar govoril o 200 milijonih evrov. Po njegovih besedah si država v teh razmerah tega ne more privoščiti, saj bi s tem obremenili prihodnje generacije.

Premier Borut Pahor je s tem v zvezi v ponedeljek opozoril, da je "problem visokega dolga je dovolj resen, zato je vlada postavila tako imenovano sidro kot eno od proračunskih pravil, ki se ga moramo držati." Pahor je še izrazil upanje, da bodo tudi v DeSUS-u razumeli, da morajo vse generacije deliti breme, ki ga prinaša kriza. Sicer se strinja, da naj bolj občutljive generacije nosijo nekoliko manjše breme, a je pri tem treba paziti, da "smo tukaj uravnoteženi".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.