Slovenija
24 ogledov

O Bratuškovi tudi Guardian, Times, Le Figaro, Die Welt ...

Bratušek in Barroso EPA
Finančne težave Slovenije veliko pozornosti vzbujajo tudi v tujih medijih. Danes so se razpisali o prvem obisku Bratuškove v Bruslju.

Tuji tisk danes posveča precej pozornosti torkovemu obisku premierke Alenke Bratušek pri predsedniku Evropske komisije Joseju Manuelu Barrosu v Bruslju. O dogodku med drugim poročajo britanski Financial Times, Guardian in Times, francoski Le Figaro, nemški Frankfurter Allgemaine Zeitung, Die Welt in agencija Reuters.

Londonski Financial Times (FT) v komentarju o finančnih težavah Slovenije poudarja, da je nastopil čas, da se Ljubljana loti reševanja bančnega sektorja.

Ciper in Slovenija sta skoraj dva tisoč kilometrov narazen, vendar sta v glavah investitorjev zadnje čase precej bližje, piše FT, ki izpostavlja, da tako kot v ciprskem primeru tudi slovenske težave izvirajo iz nestabilnega bančnega sistema.

Kot piše FT, slovenska premierka Alenka Bratušek zagotavlja, da primerjave med Slovenijo in Ciprom niso poštene. "Ima prav. Slovenski bančni sistem je 1,4-krat večji od bruto domačega proizvoda. Čeprav je velik, je to precej manj kot na Cipru, kjer predstavlja 700 odstotkov BDP," poudarja FT.

Edini način, na katerega bo Slovenija pomirila investitorje, je, da se loti reševanja svojih bank, nadaljuje FT. Vlada bi morala pregledati bančni sektor s ciljem ločiti stabilne banke od tistih v težavah. Ko bo pregled končan, bi morala prestrukturirati banke, ki ne morejo preživeti, piše londonski časnik.

Za tiste banke, ki potrebujejo kapitalsko injekcijo, proračunska sredstva ne bi smela biti prva opcija. Vlada bi morala sprejeti ustrezno zakonodajo, da bi pri dokapitalizaciji najprej sodelovali upniki, poudarja FT.

Ko bi se ta proces končal, bi morala vlada prodati deleže v bankah. To bo okrepilo korporativno upravljanje in zagotovilo, da bodo kredite dobila tista podjetja, ki si jih najbolj zaslužijo, in ne tista, ki imajo najboljše zveze, sklene FT.

Ugledni londonski časnik v ločenem članku poroča tudi o poročilu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki opozarja na težave slovenskega bančnega sektorja, ter obisku premierke Bratuškove v Bruslju.

Reuters navaja tudi izjavo predsednika SD Igorja Lukšiča, da bo Slovenija morda prisiljena zaprositi za pomoč, če se bo pritisk trgov še povečal, vendar se po njegovih besedah temu še lahko izogne. "Bojim se orkestriranega pritiska finančnih trgov, ki se mu ne bi mogli upreti," je dejal prvak SD.

Italijanski poslovni časnik Il Sole 24 Ore medtem v prispevku z naslovom Slovenija: naslednji Ciper v snegu piše, da sta državo v torek zadeli dve topovski krogli.

Ena je poročilo OECD z opozorili o nujni sanaciji bančnega sektorja, privatizaciji, krepitvi vzdržnosti javnih financ in strukturnih reformah, druga pa je neuspela dražba 6- in 12-mesečnih zakladnih menic, v kateri so se domače finančne ustanove odzvale zelo zadržano. Pri tem navajajo analitika Andraža Grahka, ki pojasnjuje, da je neuspela dražba še en udarec verodostojnosti nove vlade.

Komentarjev 13
  • Scott 22:51 11.april 2013.

    Ne le ti mediji, cel svet se nam bo krohotal ! Da nekdo z magisterijem ne spaca niti stavka dveh brez listka, ne v materinem, še manj v tujem jeziku, pa lepo vas prosim, le kje na planetu zemlja je ...prikaži več še to?Kakšne lepe pesmice recitirajo otroci v vrtcih-BREZ LISTKA, res, le pojdite kdaj v vrtec in jim prisluhnite.

  • Gelipter 18:50 11.april 2013.

    Pa ko je bre sirotinja. Daj pet karata!

  • gina 18:47 11.april 2013.

    Za posojilo bomo morali zaprositi, ker je Virant potem ko je likvidiral Janševo vlado(in hvala bogu tudi svojo osebno stranko) izjavil, da je Plagiatorškova odlična predsednica, ker je kmetiček izjavil, da imamo najboljšo vlado na svetu, ker Lukšič pravi, da ...prikaži več ne bomo prav nič prodajali, ker Veber pravi, da je zakon o holdingu, zaradi katerega bi komunajzarji izgubili svojo večnost, rop tisočletja... In te rdeče smeti nas dokončno spravljajo na kant. Narod ki jih voli naj se pripravi na vrste v štacunah, kjer bo zmanjkovalo vsega , kot v dobrih časih Juge.Spet bomo švercali.