Slovenija
19 ogledov

O delovnih razmerjih

delavci Izotk Golob
Socialni partnerji so že pregledali nove predloge rešitev in predloge za zakonska dopolnila, sedaj bodo poskušali najti soglasje pri odprtih vprašanjih.

Socialni partnerji bodo v okviru pogajanj o reformi trga dela danes nadaljevali pogajanja o predlogu zakona o delovnih razmerjih. V dosedanjih usklajevanjih so pregledali celoten zakonski predlog, zdaj pa naj bi ob novih predlogih ministrstva iskali rešitve za odprta vprašanja.

Predstavniki delodajalcev, sindikatov in ministrstva za delo bodo tako danes, potem ko so v petek ponovno stekla pogajanja o zakonu o urejanju trga dela, nadaljevali še pogajanja o predlogu zakona o delovnih razmerjih.

Prejeli nove predloge rešitev

Kot je v petek povedal predstavnik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek, so od ministrstva že prejeli nekatere nove predloge rešitev in predloge za zakonska dopolnila. V dosedanjih pogajanjih so po njegovih besedah že šli prek celotnega zakona, sedaj pa bodo evidentirali odprta vprašanja in poskušali iskati rešitve.

Socialni partnerji v dosedanjih pogajanjih pri ključnih spremembah niso dosegli soglasja. Ministrstvo želi z zakonom zmanjšati segmentacijo na trgu dela in hkrati povečati prožnost pri zaposlovanju. Tako so med drugim predvidene spremembe glede omejevanja zaposlovanja za določen čas, postopkov odpuščanja, odpovednih rokov in odpravnin, odprta ostajajo tudi vprašanja morebitnega omejevanja dopusta, plačanega odmora za malico in dodatka na delovno dobo.

Čas za usklajevanje reforme trga dela se izteka, saj je za 15. januar predvidena obravnava na odboru DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Resorni minister Andrej Vizjak je v petek izrazil upanje, da bodo do obravnave na odboru dosegli vsaj minimalni skupni imenovalec, za kar pa da bo treba še marsikaj narediti.

Komentarjev 1
  • privat 18:48 16.februar 2013.

    kakor razumem naše politike...bojo delavcu vzeli še pravic...bogatašem pa jih bodo še dali!! Naj živi super HIK(Alan Ford)